2012. október 19., péntek

Tejszínes-túrós körtetorta


Férjem születésnapjára készítettem ezt a tortát figyelembe véve óhaját, miszerint körtés tortát szeretne. Ő nem igazán van oda a cukormasszás tortacsodákért, a gyümölcsrengeteg tortákat szereti túróval, tejszínhabbal. Sikerült is elkápráztatnom, három szeletet evett belőle rögtön...:)
A kis marcipánkörték csak a gyerekek miatt készültek, mert Veronika már egy héttel a nagy nap előtt szuggerálta az Apját: "Apa, ugye szeretnél körte-marcipánokat a tortádra??!!" És ezt naponta hússzor megkérdezte.... Aki kíváncsi a betöltött életkorra, számolja meg a körtéket...:)

Hozzávalók:
Tészta:
2 tojás
2 evőkanál víz
8dkg cukor
6dkg liszt

Töltelék:
25dkg túró
2dl tejszín
1,2dkg zselatin
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál porcukor

8db körte
1dl vörösbor
1 evőkanál cukor

Díszítéshez:
1,5 dl tejszín
Tortazselé
Marcipán körtécskék

A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá vertem. A sárgájákat habosra kevertem a cukorral és vízzel majd hozzáadtam a lisztet is. Az így kapott tésztába beleforgattam a fehérje habot és zsírozott-lisztezett tortaformában 180 fokon 20 perc alatt készre sütöttem.
A körtéket meghámoztam és egy edénybe tettem. Leöntöttem őket vörösborral amit némi vízzel hígítottam és cukorral 10 perc alatt puhára pároltam. 4 db fél körtét egyben hagytam, a többit kis darabokra vágtam. (Megoldható a dolog körte befőttel is, akkor nem kell ez a főzőcske)
A krémhez a zselatint fél dl hideg vízbe áztattam. A túrót összetörtem, hozzáadtam a vaníliás- és porcukrot.  A tejszínt kemény habbá vertem és óvatosan a túróba vegyítettem. Hozzákevertem még a meglangyosított zselatint is valamint egy nagy marék, feldarabolt körtét. A kihűlt piskótalapra ráhelyeztem a 4 db fél körtét és a  túrós krémet a lapra egyengettem úgy, hogy a tortakarikát visszahelyeztem a piskótalap köré. 2 órát hagytam a hűtőben a krémet dermedni.
A díszítéshez a tejszínt habbá vertem és apró krémrózsákat nyomtam belőle  a torta köré. Kiraktam a tetejét a maradék körtével és szilikonos ecset segítségével felkentem a tetszés szerint színezett tortazselét. Végül felkerültek a hőn áhított körték is a torta szélére.:)


7 megjegyzés:

Adél írta...

Szinte érzem a számban ennek a tortának az aromáját! Tökéletes párosítás a körte túró, nagyon finom lehetett!

Judóca írta...

Ez fantasztikus!! Pont most akartam új variációkat keresni körtés sütire, mert szinte eláraszt bennünket, és már találtam is:) nagyon fincsi lehet a reciből ítélve:)ki fogom próbálni

teller-cake írta...

Aleda: igen jól összeillett a két íz! :-P
Judóca: akkor sütésre fel! :)

Rebarbara írta...

Körte-túró,csak finom lehet!

teller-cake írta...

Bizony! :)

Hankka írta...

Szép és finom torta, és nagyon aranyosak a kis marcipán körték is, direkt jó ötlet volt a kicsiktől! :)

teller-cake írta...

Köszi Hankka! :)