2012. október 26., péntek

Profiterol a magam módján SAD X. fordulóra


Több helyen ettem már idáig profiterolt - cukrászdában, étteremben, a Spar üzlet csemegepultjából - és nekem nagyon bejön ez az édesség. A neten számtalan receptet találtam az elkészítésére, de egyik sem tetszett igazán. Tavaly a karácsonyi vacsorához így megalkottam a saját verziómat - amit azóta már többször elkészítettem - és kijelenthetem, hogy osztatatlan sikert arattam. Ha mégsem, azt kérem, hogy jelezze a család! :-)
Ezzel a finomsággal szeretnék nevezni a Süss!Alkoss!Díszíts! (SAD) játék 10. fordulójára, amelynek a háziasszonya - Flóra - a bennünk rejlő cukrászt hivatott felébreszteni.

Most egy hosszú recept következik, ami elsőre a terjedelem miatt bonyolultnak hangzik, de inkább arról van szó, hogy sok egyszerű lépésből áll össze ez a finom olasz édesség. A tészta előre is elkészíthető sőt, duplán is lehet készíteni és fagyasztóban tárolni a tésztagolyókat a következő felhasználásig.

Tészta (én így csinálom az égetett tésztát, amiből a képviselőfánk készül):

2,5 dl víz
100g margarin
csipet só
250g liszt
6 tojás

A vizet a margarinnal és a sóval felolvasztom és felforralom. Ha már elolvadt a margarin és forr a keverék, hozzáöntöm a lisztet és gyors mozdulatokkal addig keverem, amíg a massza össze nem áll és elválik az edény falától. (Izzasztó munka...) Ekkor lehúzom a tűzről és robotgéppel egyenként belekeverem az egész tojásokat. Ha megvan, sütőpapírral fedett lemezre simacsöves habzsákból (ennek hiányában kanállal formázható) félgömböket nyomok. 180 fokon, gőzös sütőben (ezt úgy érem el, hogy egy kis edénybe vizet teszek a sütő aljába) 30-35 percig sütöm a golyókat, míg szép világosbarnák nem lesznek. Tilos a sütőajtót nyitogatni, mert elillan a gőz és összeesik a tészta.

Töltelék (nálam ez az oroszkrémtorta egyik bevált alaptölteléke):

1,5 dl tej
100g cukor
1 vaníliás cukor
7,5g zseletin
2 tojássárga
15g vaníliás pudingpor
2 dl tejszín

A tejet a cukrokkal, a tojássárgákkal és a pudingporral simára keverem és összefőzöm. Közben a zselatint 0,5 dl hideg vízben felpuhítom, majd hozzáadom a pudingos krémhez. Hagyom a krémet teljesen kihűlni, ha ez megvan, óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tejszínt. Ezt a tölteléket kis csövű habzsák segítségével egyenként betöltöm az égetett tészta golyócskákba. Ez úgy történik, hogy a tészta alján egy ponton átszúrom az alját és addig töltöm bele a krémet, amíg fér.

Bevonat (ét- és fehércsokoládés ganache):

200 ml tejszín
11 dkg étcsokoládé (meglehet csinálni tejcsokival is)
20 dkg fehércsokoládé

A betöltött tésztagömböket fehér- illetve étcsokoládés ganache-zsal bevonom.
Étcsokoládés ganache: 100 ml tejszínt felforralok, majd beleolvasztok kevergetve 11dkg étcsokoládét.
Fehércsokoládés változat: 100 ml tejszínt felforralok, majd beleolvasztok 20dkg fehércsokoládét.
A simára kevert tejszínes csokoládéban megmártom a már betöltött gömböcskéket. A maradék ganache-zsal még meg is locsoltam a már bevont tésztagolyókat.

Öntet:

1 vaníliás Gála pudingpor
0,5 dl tej

A betöltött, bevont gömböket arra a tálra helyezem, amiben már tálalni fogom őket. Elkészítek egy hidegen keverhető vaníliás Gála pudingot, ezzel körbelocsolom a sütiket. Nekem volt otthon egy kis maradék grillázsom, így - gondolva ha már lúd, legyen kövér :-) - azzal is megszórtam a profiterolomat.

8 megjegyzés:

Anazar írta...

Ide vele!!

Erika írta...

Én is nagyon szeretem, bár ettem nagyon rosszakat is belőle!:)

teller-cake írta...

Anazar: küldöm, nyisd az ablakot! :))
Erika: ebben a változtaban szerintem nem csalódnál. :-)

Névtelen írta...

Nagyon tetszik a te variációd! Ide vele!:)

teller-cake írta...

Küldöm máris...:)

Jámborné Budai Mónika írta...

Én nyitom az ablakot!!

Vicuska írta...

Nagyon csábító!!!

teller-cake írta...

Küldöm mindenkinek a virtuális adagokat....:)))