2013. november 21., csütörtök

Pepperkake, norvég karácsonyi keksz

 

Virtuális barátném, Janka a házigazdája az aktuális Blogkóstoló játéknak. A mostani forduló sorsolásán nekem a "Troll a konyhámban" blog jutott, aminek nagyon örültem! Rendszeresen figyelemmel kísérem Trollanyu posztolásait, ahol minden héten rácsodálkozhatok valami új receptre, technikára. Sütöttem-főztem tőle már máskor is, legutóbb a fantasztikus sikerű "Karamelles-almás sajttortát".

A mostani fordulóban kérte Janka, hogy lehetőleg a karácsonyi ünnepekhez köthető, illő finomságokat készítsünk, így hamar rátaláltam és letettem a voksomat a "Pepperkake", azaz norvég karácsonyi kekszre. És milyen jól tettem!!! Meg kell mondjam, ez az eddigi legfinomabb fűszeres keksz amit valaha kóstoltam! Fontos, hogy mindenképpen vajjal készüljön - ezt Trollanyu is kiemelte a blogján - mert érezhető a végeredmény ízén az a plusz aroma, amit csakis a vaj adhat hozzá!

Az eredeti receptet feleztem, csak a cukrot cseréltem le nádcukorra, íme:

Hozzávalók:

12,5 dkg vaj (!)
6dkg cukorszirup (nálam akácméz)
0,7dl tejszín
10dkg porcukor (nálam szemes nádnádcukor)
18dkg liszt
7dkg darált mandula
1 teáskanál szódabikarbóna
Késhegynyi őröltbors, gyömbér, őrölt szegfűszeg, kardamon
1 teáskanál fahéj (én a felsorolt fűszereket egy evőkanálnyi mézeskalács fűszerkeverékkel helyettesítettem, mert pont ennyi volt egy már megbontott tasakban)

Van - e jobb mint egy hideg estén a kályha mellett nassolni? :)
Egy lábosban összemelegítettem a mézet, cukrot, vajat, tejszínt. Csak annyira kell, hogy a vaj elolvadjon, ezután félre tettem kicsit hűlni. Kimértem a liszthez a szárazanyagokat és összekevertem az olvasztott hozzávalókkal. Nyúlós, lágy tésztát kaptam, amelyet egy éjszakán át pihentettem a hűtőben folpackba csomagolva.

Másnap a tésztát átgyúrtam, 3mm vastagra kinyújtottam és különböző formákat szaggattam belőle. 170 fokon ~12 perc alatt készre sütöttem.

Egy evőkanálnyi tojásfehérjéhez porcukrot kevertem addig, míg sűrű mázat nem kaptam. Ezzel dekoráltam tetszés szerint néhány kekszet.

Hozok ám még egy receptet Trollanyutól, ennyivel nem ússzátok meg! :-D


15 megjegyzés:

Györgyi írta...

Ez aztán remek választás volt. Tavaly én is elkészítettem, nem is egyszer :) Meg is maradok ennél a receptnél, mert tökéletes :) Milyen csinosan írókáztad, irigylem :)

Csigabige írta...

Húh,de jól néznek ki! :)

Luca írta...

Nagyon jó lett a pepperkakéd. De ez nem véletlen.

Muskátli Büfé írta...

Zsuzsám, már Te is próbasütsz karácsonyra?! :) - persze ilyen aranyos tesztcsapat megérdemli! Össze kell kapni magam

Baloghné Kele Judit írta...

Már nagyon ünnepi a hangulat:))

Dina írta...

Hát tuti, hogy isteni finom! Micsoda alapanyagok, ezt ki kell próbálni! :)

tejszínhab írta...

Hmm, igen, akár a svéd pepperkakor. Ezek az északi népek tudnak valamit... Egy bögre forralt borral de jól esne. És egy kevés hónak is örülnék most :)

Okki írta...

Milyen gyors mindenki ebben a fordulóban. :D Nagyon jót választottál. Én is elmentettem ezt a receptet, de még nem döntöttem el, hogy ezt készítsem el vagy mézeskalácsot.....

teller-cake írta...

Köszönöm, tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom!! :)

HajniZoli írta...

Szépek lettek nagyon! A vaj ízesebbé teszi, jó lenne megkóstolni:-)

trollanyu írta...

Tényleg gyönyörűek lettek, nálunk sosincs idő díszítésre, mert gyorsabban elfogy:) Aranyosak a lányok, örülök, hogy ízlett nektek is:)

Millye írta...

Szépségesek a karácsonyi kekszecskék! :)

marisz57 írta...

Nagyon jó recept! És szépen megcsináltad! Jó választás volt!

Hankka írta...

Nagyon jól választottál és gyönyörűek lettek a kekszeid! :) Tudom, hogy finomak is, ezt a süti már én is elkészítettem Trollanyutól! :)

teller-cake írta...

Örülök, hogy többen próbáltátok már és mindenkinek ízlett! Legközelebb nem hiszem, hogy vacakolok díszítéssel, de egy Blogkóstolós fotóhoz ez is dukál! ;-)