Már nagyon régen készültem ennek a tortának a bemutatására, hogy folytassam a Dobos-alapú klasszikus torták bemutatásának sorát. Most ezzel kopogtatok virtuálisan From Juci blogszülinapi bulijának ajtaján....
"Sziasztok! Kér valaki egy szeletet?" :))
A Tigris torta alapja egy ugyanezt a nevet viselő szelet: "Készítéséhez dobos felvert lap és rumosdió vajkrém szükséges. Öt tésztalapot megtöltünk vajkrémmel, tetejét bevonjuk krémmel, azután a süteményt hűtőben tároljuk. Közben a hatodik doboslapra kulőrrel pontokat, illetve foltokat rakunk....A lapot ezután áthúzzuk doboscukorral, és tetszés szerint téglalap vagy háromszög alakúra vágjuk....A tigris szelet és a hozzá hasonló módon készülő a tigris torta a pontozás, illetve a foltok felrakása miatt munkaigényes készítmény, ezért többnyire csak bemutatókon, kiállításokon szerepel." (Dunszt Károly, Cukrászati ismeretek 2./1979)
Szerintem egyáltalán nem bonyolult az elkészítése ha valaki már járatos a doboscukor készítésben. A külön sütött vékony lapok hamar kihűlnek, így sütés után gyorsan összerakható a torta. Én reggel fél nyolckor kezdetem el sütni és 10 órára már betöltve, áthúzva állt a torta a hűtőben. :)
Háttérben szülőfalum templomtornya....:) |
Én az alábbiak szerint oldottam meg a készítést:
Hozzávalók:
Piskóta:
5db tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
Krém:
3dl tej
15dkg cukor
Rum vagy rumaroma
1 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg pörkölt, darált dió
20dkg margarin
+ 15dkg cukor és egy csepp ecet a tetőhöz
A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot és addig kevertem
míg az fel nem olvadt a habban. Ekkor hozzáadtam a tojássárgákat
egyenként, majd a lisztet. A lisztet széles fakanállal, lassú, keverő
mozdulatokkal vegyítettem a habba úgy, hogy minél kevésbé törjön meg az.
Sütőpapírral fedett sütőlemezre 6 kerek lapot kentem ki belőle fél
centi vastagon és 170 fokon készre sütöttem őket. A tálban hagytam egy kevés piskótát, hozzákevertem a kakaóport és az egészet beleszedtem egy papírból csavart tölcsérbe. Ennek a végét kivágva az egyik kikent lapot megcsíkoztam sütés előtt.
A krémhez a tejből, cukorból, porból sűrű pudingot főztem, kihűtöttem. A margarint habosra kevertem, hozzáadtam rumot, a pudingot és a diót. Egynemű, habos krémmé kevertem.
A kész krémmel összetöltöttem 5 db lapot, betettem a hűtőbe dermedni.
A csíkos laphoz a cukrot egy csepp ecettel karamellizáltam, majd kenőkéssel gyors mozdulatokkal elkentem a lapon. Vártam egy fél percet és egy hosszú kés margarinnal megkent élével a cukorba nyomkodtam a szeletek helyét. Addig ismételtem ezt míg a cukor meg nem kötött.
A kész doboslapot ráhelyeztem a betöltött tortára, megvártam hogy teljesen kihűljön és a maradék krémmel befejeztem a dekorálást.
20 megjegyzés:
Hú, ez valami isteni lehet. A rumos dió krémet imádjuk.... Nagyon jól mutat a karamell alatt a csíkos lap. Egy ilyet sütnöm kéne.... :)
Ez annyira jól néz ki... imádom a karamellt, a Dobos tortát, igaz még csak cukrászdában ettem :)
De kis helyes! Szeretem a csíkos sütiket :)
Milyen különleges lett egy kis csíkozástól! No meg már attól, hogy Te sütötted. Kedvencem a templomtornyos fotó:-)
Tökéletes lett ez a torta!!!! Annyira szép :) Csere lehetséges egy kis krumplisalira???
Húúú, meg ha...hát ez nem semmi! Gyönyörű!
Olyan egyszerűnek tűnik a díszítés, és mégis olyan nagyszerű torta. :)
Luca: örülnék ha elkészítenéd, biztosan ízleni fog! :)
Wanna: akkor itt az ideje megpróbálkozni vele. :)
Tejszínhab: örülök, hogy így látod, csini-csíkos. ;-)
Gerdi: akkor egy fotó a favoritunk!!
Janka: naná, hogy mehet a csere!!
Lilla: köszi!!
Okki: igen, ezekben pont az egyszerűségük a szép, nem kell több a csillogó tetőnél.
Ó, köszönöm, igen, kérek egy szeletet, az a szimpatikus ott a kistányéron pont jó is lesz! :) Ötletes a csíkos díszítés, nagyon szép lett! :)
Csodaszép - nagyon jópofa a tigris-csík :)
Jaj de szép lett és a csíkok! Nagyon ötletes! :)
Hankka: nagyon szívesen...:)))
MuskátliBüfé: igazi tigrisbundás, igaz? ;-)
Csigabige: örülök, hogy tetszik!!
Arra gondoltam tegnap délután, hogy megeszem az utolsó szeletet, s milyen jó lesz a puhult karamell-tető is. Hát tévedtem valaki megelőzött...........a Palacsinta-király !
Egészségére! :-)) Majd kapsz másikat/másmilyent ha jöttök!
Zsuzsi, ez csodaszép lett. Mikor is nyit a Teller-cuki? :-D
Mennyei! Gyönyörűen elkészítetted és nagyon profin fotóztad, tálaltad :) Imádnám!
Csodás lett! Lehet szülinapomra meglepem magam vele?! :P
Marka: majd küldöm a dísz-meghívót a megnyitóra! ;-)
Millye: köszönöm!!!
Andi: csak biztatni tudlak! ;-)
Előbb vagy utóbb, de ezt Zsuzsám elkészítem!!! Fantasztikusan néz ki!!! Nagyon finom lehetett!!! :)
Örülök Vicuska és tényleg csak ajánlani tudom! :)
Megjegyzés küldése