2014. augusztus 22., péntek

Santiago torta (Galiciai mandulatorta)

 

Kedvenc unokahúgomtól kaptam egy izgalmas, olasz sütireceptekkel teli, színesen illusztrált könyvet. Első átlapozás után tudtam, hogy ez lesz az első "áldozat" a benne szereplő sütik közül. :)

A leírás szerint ezt a mandulatortát hagyományosan így díszítik: porcukorral való meghintés előtt egy kard sablon tesznek rá Szent Jakab tiszteletére. Én is így tettem.

Pár módosítást is elkövettem - természetesen :) - : a receptet feleztem, a cukrot csökkentettem, csak darált mandulát használtam hozzá (a receptben háromféle: durvára, finomra és lisztszerűre őrölt változat szerepel), és az őszibarack-szezon végett belenyomkodtam némi gyümölcsöt is.

A végeredmény egy nagggyon mandulás, ízletes torta lett, ami remekül szervírozható egy délutáni kávé vagy tea mellé. :)

Hozzávalók:

17,5 dkg liszt (nála Graham)
12,5 dkg vaj
25 dkg őrölt mandula
18 dkg cukor (eredetileg 25!)
4 tojás
1 citrom reszelt héja
0,25 dl cherry bor
1 dl víz
Csipet só

Őszibarack (elhagyható, vagy más gyümölccsel helyettesíthető)
Porcukor a díszítéshez

Az összeállítás igen egyszerű: mindent összemértem egy keverőtálba, hozzáadtam a megolvasztott vajat és 5 perc alatt jól kikevertem.
Zsírozott-lisztezett, 19 cm átmérőjű tortaformába öntöttem, közben őszibarackszeleteket nyomkodtam bele. 180 fokon 35 perc alatt készre sütöttem. (tűpróba!)
Miután kihűlt, kardsablon és porcukor segítségével díszítettem.

Másnap a legfinomabb!!


15 megjegyzés:

M@rti írta...

Nagyon finomnak tűnik!

tejszínhab írta...

Úúúúúúúúúú, imádom a mandulát, mondd, hogy még van belőle :)

Okki írta...

Látszik rajta milyen jó szaftos és finom! :)

Gabriella konyhája írta...

Hmmm... nagyon tetszik, olyan finom szaftosnak látszik...

marisz57 írta...

Jól néz ki, szívesen megkóstolnám!

Hankka írta...

Nagyon jól néz ki, és milyen jó ez a kardos díszítés! :) Nem mellesleg nagyon fincsi is lehet! :)

janka kovács írta...

Mindent imádok ami mandulás :) Ez pont nekem való recept, mert gyorsan kész :) Vittem :)

Muskátli Büfé írta...

Hmmmm, a reggeli kávémhoz most nagyon elférne egy szelet :) köszönöm!

teller-cake írta...

Köszi mindenkinek, dobálom a virtuális szeleteket szerteszét.... ;-)))

Vicuska írta...

Nagyon finom tisztelgés Szent Jakab felé :)

Csigabige írta...

Tetszetős sütemény! Fincsi lehet! :)

Edit írta...

Szia!
A tojást nem kell különválasztani és a fehérjét habbá verni? Csak mindent "összekutyulni?" Ha nem teszek bele bort, nem lesz sűrű a tészta?

teller-cake írta...

Vicuska: :)
Csigabige: köszi!
Edit: csak mindent egybe kutyultam, semmi habverés. :)

Vanilin írta...

Nagyon tetszik! :) Hmm... egy bögre kávéval isteni. :)

teller-cake írta...

Az is volt... :-)