2015. december 16., szerda

Hamis zserbótorta Blogkóstoló 26-ra


A 26. Blogkóstoló játék sorsolásán Simone-tól egy általam jól ismert és kedvelt blogot kaptam páromnak, SüniSüti receptgyűjteményét. Hosszas keresgélés után egy istenien hangzó diós torta, a Hamis zserbótorta mellett tettem le a voksomat. És milyen jól tettem!

Egy fantasztikusan szaftos és puha diós piskóta barackvárral töltve, csoki ganache bevonattal - maga a Mennyország. :-)

A recepten csak keveset változtattam: a piskótába citromhéj és kandírozott gyümölcskockák, valamint csokicsepp is került. A bevonatot pedig étcsokoládéból készített ganache-zsal oldottam meg. Iszonyatosan finom lett, a Karácsonyi vacsora méltó befejezése lehet ez a torta.

Köszi Süni! :-)

Hozzávalók:

4 tojás
20dkg cukor
1 vaníliás cukor
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
20dkg liszt
15dkg darált dió
1 sütőpor
1 citrom reszelt héja
Kandírozott gyümölcs kockák(1 evőkanál)

Csokicsepp (1 evőkanál)

Baracklekvár (töltéshez)

11dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
Aszalt sárgabarack (Díszítéshez)

Darabolt dió (díszítéshez)

A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá vertem. A sárgáját a cukrokkal, olajjal és tejjel habosra kevertem. Hozzáadagoltam a citromhéjjal és sütőporral elkevert lisztet, darált diót, végül beleforgattam óvatosan a fehérjehabot. Az utolsó keverésnél a csokicseppeket és kandírozott kockákat is a tésztához vegyítettem. Zsírozott-lisztezett 24cm-es kerek tortaformában 180 fokon ~45 perc alatt készre sütöttem. Nekem kicsit nehezen sült át a nagy mennyiségű dió miatt. Az utolsó 10 percben le kellett takarnom sütőpapírral, mert a tetejét már megkapta a sütő a tésztának de a belseje még ragacsos volt. (Tűpróba!)

A kihűlt piskótát vízszintesen három lapba vágtam, baracklekvárral megtöltöttem, az oldalait is körbe vontam egyenletesen. Egy éjszakán át a hűtőben dermesztettem.

Másnap a tejszínt felforraltam, az étcsokoládét beletördeltem, simára kevertem. Ezzel a sűrű mázzal kentem meg a torta külsejét. Darabolt dióval és csíkokra vágott aszalt sárgabarackkal díszítettem.





12 megjegyzés:

Katalin írta...

Ahogy olvastam a leírásodat, már összefutott a nyál a számban :-)

Farci írta...

Nagyon guszta :)

Györgyi írta...

Hú, hát ez tényleg istenien hangzik, és milyen szép :) Arról már nem is beszélve, hogy milyen gyors voltál a blogkóstolásban :)

Razana írta...

Nálam is csorog a nyál!!

Luca írta...

Imádom a zserbót és ez valami istenien néz ki. Hú, de szívesen ennék belőle......

tejszínhab írta...

Hűha, nagyon jól néz ki!

lezsik írta...

Pont azon gondolkoztam, hogy mi legyen karácsonykor a vacsora vége. Azt hiszem, nem kell tovább gondolkodnom, mert megtaláltam a megoldást. :) Köszi

marisz57 írta...

Na, amint elolvastam a receptet, megvilágosodott előttem, miért hamis? :D
De a maga nemében nagyon "eredeti2 ez a torta, és mutatós is, jó választás volt, Zsuzsa!

Süni írta...

Igazán csodás lett :D
Nálam azért lett hamis a megnevezése, mert a klasszikus zserbó torta az eredetihez hasonlóan lapokból áll, csak tortaformába pakoljuk a hozzávalókat, itt viszont egy kettőbe vágott diós piskóta az alap, így ízeiben emlékeztet csak a zserbóra, formájában nem ;)

Okki írta...

Sok szeretettel kívánok egészségben, sikerekben gazdag, békés, boldog új évet Neked és kedves családodnak! :)

(Tetszik ez a zserbótorta, nagyon finomnak tűnik. :) )

Ani írta...

Áldásokban gazdag újévet kívánok!

teller-cake írta...

Köszönöm mindenkinek a kedves megjegyzést és az újévi köszöntőket is! :-) Karácsonykor anyukám készítette el ezt a tortát ismét hangos sikerrel.