Anyukámnak készítettem hétvégére ezt a süteményt, mert tudtam, hogy imádni fogja! (És így is lett.. :-)) A Cukrászati ismeretek II. című könyvemben már régóta szemeztem ezzel a recepttel a külföldi eredetű sütemények bekezdés alatt. A könyv szerint ez az édesség a lengyel cukrászdák "tátra csúcsa". A sütemény alapja indiáner felvertből készült félgömb, rajta párizsikrém csúcs, a tetején egy mélyedésben csokilikőr, valamint pörkölt mandula és étcsokoládé bevonat. A recepten csupán annyit változtattam, hogy a párizsi krém helyett én étcsokoládés ganache-ból készítettem el a krémkúpokat. Íme a recept:
Indiáner felvert:
2 db tojás
2 dkg cukor
4 dkg liszt
1 dkg víz
Étcsokoládés ganache:
1,5 dl tejszín
1 kis pohár csokilikőr
Díszítéshez:
pörkölt mandula
olvasztott étcsokoládé
Az indiáner felverthez a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vertem. A tojássárgájákat elkevertem a vízzel és hozzákevertem egy kis lisztet is. Ebbe forgattam bele a fehérjehabot a maradék liszttel. Sima-csöves nyomózsákból olyan 2 cm átmérőjű félgömböket (kb. 25 db lett) formáztam sütőpapírra. 180 fokon negyed óra alatt kisültek az indiánerhüvelyek.
A ganache-hoz a tejszínt felforraltam, majd beleolvasztottam a csokit. Hagytam teljesen kihűlni majd egy kis csokilikőrrel habosra kevertem. Ebből a krémből nyomózsákkal kúpokat formáztam az indiáner félgömbökre.
A kúpok tetejére kiskanál segítségével mélyedést alakítottam, ezekbe óvatosan csokilikőrt töltöttem. Krémmel lezártam a kúpokat és hagytam őket a hűtőben dermedni. Dermedés után pörkölt mandulába forgattam a sütiket, majd olvasztott csokoládéban kimártottam őket.
A kúpok tetejére kiskanál segítségével mélyedést alakítottam, ezekbe óvatosan csokilikőrt töltöttem. Krémmel lezártam a kúpokat és hagytam őket a hűtőben dermedni. Dermedés után pörkölt mandulába forgattam a sütiket, majd olvasztott csokoládéban kimártottam őket.
Nagyon-nagyon csokis és finom!
13 megjegyzés:
aztaaaaaaaaa
nemsemmi vagy
húú
(most csak erre telt az ámulatomból)
Ismerem a süteményt sokat készítettem anno régen,nagyon szépek lettek ügyes vagy!
Nagyon jól néz ki,finom is csak nagyon macerás a készítése és gyorsan el fogy:))
Nagyon szuper ez az édesség! De kár hogy nem nekem csináltad. Nagyon finom lehet!
Köszi mindenkinek! Most már tényleg csak virtuális darabot küldhetek belőle, mert elfogyott!:-)))
Nagyon guszta!
Még sosem láttam ilyen sütit, de szuper finomnak néz ki:) Egy kicsit macerás, de ennyi belefér, főleg, ha anyukádról van szó:)
Szerintem olyan közepesen bonyolult! Az indiánert előző nap sütöttem+elkészítettem a ganache-t, aztán másnap már hipp-hopp összedobtam. :-)
Nagyon guszta ez az édesség!!!! és a többi finomság is ami a blogodban szerepel! Gratula hozzá:)
Köszönöm és üdvözöllek nálam! :-)
Most megéheztem... Még nem ettem ilyet, de most asszem igazán jól esne ... :)
Érdemes rá egyszer időt szakítani, főleg ha szereted a csokit! :-)
Nem a reklám kedvéért - tényleg csúcs-finom volt a csúcs ! Egy falatra bekaptam és igazán"ütős". A nagy csokievők éppen erre az élményre vágynak !
Köszönöm mégegyszer !
Puszi: Anyu
Neked mindig Anyukám!! :-)))
Megjegyzés küldése