2012. február 28., kedd

Kassia avagy likőrös kúp


Anyukámnak készítettem hétvégére ezt a süteményt, mert tudtam, hogy imádni fogja! (És így is lett.. :-)) A Cukrászati ismeretek II. című könyvemben már régóta szemeztem ezzel a recepttel a külföldi eredetű sütemények bekezdés alatt. A könyv szerint ez az édesség a lengyel cukrászdák "tátra csúcsa". A sütemény alapja indiáner felvertből készült félgömb, rajta párizsikrém csúcs, a tetején egy mélyedésben csokilikőr, valamint pörkölt mandula és étcsokoládé bevonat. A recepten csupán annyit változtattam, hogy a párizsi krém helyett én étcsokoládés ganache-ból készítettem el a krémkúpokat. Íme a recept:

Hozzávalók:

Indiáner felvert:
2 db tojás
2 dkg cukor
4 dkg liszt
1 dkg víz

Étcsokoládés ganache:
1,5 dl tejszín
18 dkg étcsokoládé
1 kis pohár csokilikőr

Díszítéshez:
pörkölt mandula
olvasztott étcsokoládé

Az indiáner felverthez a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vertem. A tojássárgájákat elkevertem a vízzel és hozzákevertem egy kis lisztet is. Ebbe forgattam bele a fehérjehabot a maradék liszttel. Sima-csöves nyomózsákból olyan 2 cm átmérőjű félgömböket (kb. 25 db lett) formáztam sütőpapírra. 180 fokon negyed óra alatt kisültek az indiánerhüvelyek.
A ganache-hoz a tejszínt felforraltam, majd beleolvasztottam a csokit. Hagytam teljesen kihűlni majd egy kis csokilikőrrel habosra kevertem. Ebből a krémből nyomózsákkal kúpokat formáztam az indiáner félgömbökre.
A kúpok tetejére kiskanál segítségével mélyedést alakítottam, ezekbe óvatosan csokilikőrt töltöttem. Krémmel lezártam a kúpokat és hagytam őket a hűtőben dermedni. Dermedés után pörkölt mandulába forgattam a sütiket, majd olvasztott csokoládéban kimártottam őket.
Nagyon-nagyon csokis és finom!



13 megjegyzés:

  1. aztaaaaaaaaa
    nemsemmi vagy
    húú

    (most csak erre telt az ámulatomból)

    VálaszTörlés
  2. Ismerem a süteményt sokat készítettem anno régen,nagyon szépek lettek ügyes vagy!
    Nagyon jól néz ki,finom is csak nagyon macerás a készítése és gyorsan el fogy:))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szuper ez az édesség! De kár hogy nem nekem csináltad. Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi mindenkinek! Most már tényleg csak virtuális darabot küldhetek belőle, mert elfogyott!:-)))

      Törlés
  4. Még sosem láttam ilyen sütit, de szuper finomnak néz ki:) Egy kicsit macerás, de ennyi belefér, főleg, ha anyukádról van szó:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem olyan közepesen bonyolult! Az indiánert előző nap sütöttem+elkészítettem a ganache-t, aztán másnap már hipp-hopp összedobtam. :-)

      Törlés
  5. Nagyon guszta ez az édesség!!!! és a többi finomság is ami a blogodban szerepel! Gratula hozzá:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm és üdvözöllek nálam! :-)

      Törlés
  6. Most megéheztem... Még nem ettem ilyet, de most asszem igazán jól esne ... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes rá egyszer időt szakítani, főleg ha szereted a csokit! :-)

      Törlés
  7. Nem a reklám kedvéért - tényleg csúcs-finom volt a csúcs ! Egy falatra bekaptam és igazán"ütős". A nagy csokievők éppen erre az élményre vágynak !
    Köszönöm mégegyszer !
    Puszi: Anyu

    VálaszTörlés