2012. február 28., kedd

Kassia avagy likőrös kúp


Anyukámnak készítettem hétvégére ezt a süteményt, mert tudtam, hogy imádni fogja! (És így is lett.. :-)) A Cukrászati ismeretek II. című könyvemben már régóta szemeztem ezzel a recepttel a külföldi eredetű sütemények bekezdés alatt. A könyv szerint ez az édesség a lengyel cukrászdák "tátra csúcsa". A sütemény alapja indiáner felvertből készült félgömb, rajta párizsikrém csúcs, a tetején egy mélyedésben csokilikőr, valamint pörkölt mandula és étcsokoládé bevonat. A recepten csupán annyit változtattam, hogy a párizsi krém helyett én étcsokoládés ganache-ból készítettem el a krémkúpokat. Íme a recept:

Hozzávalók:

Indiáner felvert:
2 db tojás
2 dkg cukor
4 dkg liszt
1 dkg víz

Étcsokoládés ganache:
1,5 dl tejszín
18 dkg étcsokoládé
1 kis pohár csokilikőr

Díszítéshez:
pörkölt mandula
olvasztott étcsokoládé

Az indiáner felverthez a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vertem. A tojássárgájákat elkevertem a vízzel és hozzákevertem egy kis lisztet is. Ebbe forgattam bele a fehérjehabot a maradék liszttel. Sima-csöves nyomózsákból olyan 2 cm átmérőjű félgömböket (kb. 25 db lett) formáztam sütőpapírra. 180 fokon negyed óra alatt kisültek az indiánerhüvelyek.
A ganache-hoz a tejszínt felforraltam, majd beleolvasztottam a csokit. Hagytam teljesen kihűlni majd egy kis csokilikőrrel habosra kevertem. Ebből a krémből nyomózsákkal kúpokat formáztam az indiáner félgömbökre.
A kúpok tetejére kiskanál segítségével mélyedést alakítottam, ezekbe óvatosan csokilikőrt töltöttem. Krémmel lezártam a kúpokat és hagytam őket a hűtőben dermedni. Dermedés után pörkölt mandulába forgattam a sütiket, majd olvasztott csokoládéban kimártottam őket.
Nagyon-nagyon csokis és finom!



13 megjegyzés:

Katalin írta...

aztaaaaaaaaa
nemsemmi vagy
húú

(most csak erre telt az ámulatomból)

Jámborné Budai Mónika írta...

Ismerem a süteményt sokat készítettem anno régen,nagyon szépek lettek ügyes vagy!
Nagyon jól néz ki,finom is csak nagyon macerás a készítése és gyorsan el fogy:))

Éva írta...

Nagyon szuper ez az édesség! De kár hogy nem nekem csináltad. Nagyon finom lehet!

teller-cake írta...

Köszi mindenkinek! Most már tényleg csak virtuális darabot küldhetek belőle, mert elfogyott!:-)))

Névtelen írta...

Nagyon guszta!

trollanyu írta...

Még sosem láttam ilyen sütit, de szuper finomnak néz ki:) Egy kicsit macerás, de ennyi belefér, főleg, ha anyukádról van szó:)

teller-cake írta...

Szerintem olyan közepesen bonyolult! Az indiánert előző nap sütöttem+elkészítettem a ganache-t, aztán másnap már hipp-hopp összedobtam. :-)

Judóca írta...

Nagyon guszta ez az édesség!!!! és a többi finomság is ami a blogodban szerepel! Gratula hozzá:)

teller-cake írta...

Köszönöm és üdvözöllek nálam! :-)

Édes történetek írta...

Most megéheztem... Még nem ettem ilyet, de most asszem igazán jól esne ... :)

teller-cake írta...

Érdemes rá egyszer időt szakítani, főleg ha szereted a csokit! :-)

csaniko56 írta...

Nem a reklám kedvéért - tényleg csúcs-finom volt a csúcs ! Egy falatra bekaptam és igazán"ütős". A nagy csokievők éppen erre az élményre vágynak !
Köszönöm mégegyszer !
Puszi: Anyu

teller-cake írta...

Neked mindig Anyukám!! :-)))