2012. július 5., csütörtök

Réteges piskóta feketecseresznyével és fehér csokoládéval


Lassan leérik az édes gyümölcs a fánkról, ezért a vasárnapi ebédhez ismét egy cseresznyés édességet készítettem, ezúttal sütés nélkül egy nagy tálban. Volt a mélyhűtőben egy kis piskóta maradékom, azt rétegeztem vörösborban párolt cseresznyével és fehér csokis sodóval, de úgy gondolom, hogy babapiskótával is elkészíthető a következő édesség.

Hozzávalók:

17 dkg piskótatészta vagy babpiskóta (kb.)
20dkg cseresznye
1dl édes vörösbor
2dl tejszín

A krémhez:
5dkg cukor
3dkg kukoricaliszt
5dl tej
2 tojássárga
10dkg fehér csokoládé

A díszítéshez: cseresznyedzsem, tört dió vagy pisztácia, fehér csokoládé reszelék

A cseresznyéket kimagoztam, egy serpenyőben meghintettem egy kis cukorral, leöntöttem a vörösborral és negyed óra alatt kicsit átpároltam. Miután  kihűlt, a levével meglocsoltam a piskótát.
A krémhez a cukrot elkevertem a kukoricaliszttel, majd felöltöttem és csomómentesen elkevertem a tejjel. Állandó kevergetés közben felforraltam, majd még egy percig főztem. A két tojássárgát villával kissé felvertem egy tálkában és óvatosan hozzákevertem a forró tejből egy decinyi mennyiséget. Aztán az egészet beleöntöttem a tejbe és újból felforraltam. Végül beleolvasztottam a fehér csokit és hagytam az egészet kihűlni. Egy sodószerű krémet kaptam így aminek finom ízt adott a fehér csokoládé.
Amikor minden kész volt és ki is hűlt, egy nagy tálba rétegeztem a hozzávalókat: piskóta, cseresznye, fehér csokis krém, és újból ezzel a sorrenddel. A tejszínt habbá vertem és az lett a tálon a legfelső réteg. Papírból kis tölcsért tekertem és cseresznyedzsemmel csíkokat húztam az édesség tetejére, majd megszórtam a szélét durvára tört dióval, középen meghintettem csokireszelékkel. Végül jól lehűtöttem.
Igazából az a legjobb ha egy éjszakát áll a hűtőszekrényben, hogy jó összeérjenek az ízek.


12 megjegyzés:

heti menük írta...

Hát igen, van olyan gyümölcs, amelyet nem lehet megunni...ilyen például a cseresznye, meg a málna, meg a meggy, meg az eper...miután elolvastam ezt a jó kis receptet, felmerült bennem egy kérdés: miért kukoricalisztet használtál?

Jámborné Budai Mónika írta...

Nem vagyok nagy cseresznye párti,de most ebből szívesen kérnék:))

teller-cake írta...

Heti Menü: Ez a krémrecept egy süteményes könyvemből való és ott kukoricalisztet írnak hozzá. Készítettem már sima, sőt rétesliszttel is de most volt itthon kukoricás. Ezzel valahogy tényleg jobb a krém színe és az íze is kicsit más.

Mónika: küldök egy virtuális tányérkával, nyisd az ablakod!! :-)

trollanyu írta...

Csodásan néz ki, mi nagyon szeretjük az ilyen réteges desszerteket, annyiféleképpen variálható:)

Emi írta...

Óóóh nagyon finom lehet! Én nem igazán készítek ilyen rétegelős desszerteket, nem is tudom miért. Pedig szeretem:)

HajniZoli írta...

Nekem is érdekes benne a kukoricaliszt, de való, hogy más állagot ad a krémnek. Szerintem az ízén nem is vevődik észre, olyan grízes lehet a krém. Ki fogom próbálni:)

Unknown írta...

Oh, igen ebből nagyon tudnék enni :)

marisz57 írta...

Nagyon jó gyorsan, könnyen elkészíthető édesség!

teller-cake írta...

Köszi mindenkinek! :-)

Luca írta...

Nagyon jól néz ki!

Hankka írta...

Gyönyörűen néz ki és nagyon finom lehet! :)

teller-cake írta...

Köszi! :-)