2012. szeptember 26., szerda

Svájci sárgarépatorta


Mária napi köszöntésre készítettem el életem első sárgarépatortáját, Lajos Mari "66 torta" című könyvéből. Már többször említettem, hogy nagyon szeretem ezt a könyvet és kijelenthetem, hogy most sem csalódtam! :)
A recepten annyit változtattam, hogy mogyoró és mandula helyett én csak darált diót használtam a sütéshez és kimaradt a narancshéj is, mert nem volt itthon narancs. A cukorbevonatot pedig leegyszerűsítettem, mert a múltkori mignon sütésemből maradt még fondánom.
Nagyon finom, könnyű, puha és "csúszós" volt a torta, pedig a biztonság kedvéért vittünk mellé egy doboz tejszínhabot, de nem volt rá szükség. 

Összegezve: egyszerű készítésű és kinézetű torta, ami nagyon-nagyon finom! :)
Isten éltesse sokáig a Máriákat! :)

Íme a recept:

22dkg sárgarépa
24dkg darált dió (eredetileg 12-12dkg darált mogyoró és mandula)
5dkg zsemlemorzsa
5dkg finomliszt
1 kiskanál sütőpor
6 tojás
20+10 dkg cukor
1/2 kiskanál őrölt fahéj
1/4 kiskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál cseresznyepálinka (én barackpálinkát raktam bele)
1-1 citrom és narancs reszelt héja
csipet só

Mázhoz:
30dkg porcukor
3-3 evőkanál citromlé és cseresznyepálinka

Díszítés:
Narancsszínű és zöld marcipánból készült répák

Egy 26 cm átmérőjű, kerek tortaformát kizsíroztam és kiliszteztem. A répákat megpucoltam és finomra reszeltem. A citromot (és narancsot) megmostam és lereszeltem a héját. A darált diót összevegyítettem a liszttel, zsemlemorzsával és sütőporral.
A tojássárgákat habosra kevertem 20 dkg cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, pálinkával majd hozzáadtam a citromhéjat (és narancshéjat). A tojásfehérjét fényes, kemény habbá vertem a 10 dkg cukorral. Ezt a habot és a diós keveréket váltakozva, óvatosan keverve hozzáadtam a tojássárgájás keverékhez. Legvégül a reszelt répát kevertem bele. 
A tésztát az előkészített formába öntöttem és 190 fokon 40 perc alatt - tűpróbás ellenőrzéssel- készre sütöttem. A formában hagyva langyosra hűtöttem, majd egy rácsra borítva hagytam kihűlni. 1 napig pihentettem a máz rá tétele előtt.

Amint fent említettem, én fondánt olvasztottam és kentem, csurgattam a torta tetejére de a könyv szerint így kell eljárni:
A porcukrot sűrű krémmé kell keverni a pálinkával és citromlével. A tortát sütőpapírral letakart tálcára helyezzük és a tetejére simítjuk a mázat hagyva, hogy az oldalain szépen-ritkásan lecsurogjon. 15-20 percre 100 fokra előmelegített, nyitott ajtajú - fakanállal lehet kitámasztani - sütőbe kell tenni.
Hűvös, levegős helyen további egy napig hagyni kell szikkadni a tortát.

15 megjegyzés:

  1. Eddig még nem jutott eszembe h répát használjak vmilyen sütibe is.....de ha ilyen recit látok a végén még kipróbálom:)) Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Imádom a répatortát!! Ezt a receptet nem ismerem, de ránézésre biztos, hogy nagyon de nagyon finom lehetett. A tetejét csodásan díszítetted, ritka szép répatorta lett:)) Nagyon ügyes vagy !!

    VálaszTörlés
  3. Édesanyám nevében köszönöm a köszöntést, aki Mária és ráadásul ma van a 62. születésnapja!:) Milyen stílusos Mária napra Lajos Mari szakácskönyvét elővennni és egy ilyen remekművet készíteni belőle:)! Mondom ezt úgy, hogy életemben nem ettem még répatortát, noha magát a répát szeretem és sok helyen hallottam a répatorta finom ízét dícsérni! Most látva ezt a szép tortát, esküszöm kedvet kaptam hozzá! Köszi:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judóca: csak bátorítani tudlak a sütésre, tényleg egy különleges és finom torta!
      Janka: most már én is imádom a répatortát! :) Neked van valami másik, bevált recepted rá?
      Heti Menü: Isten éltesse édesanyádat sokáig - duplán! :)))
      Látod, nekem eszembe sem jutott, hogy Lajos Mari is Mária, csak reflex-szerűen nyúltam a könyvéhez. Isten éltesse hát őt is!

      Törlés
  4. Még soha nem ettem, és amiket láttam, mind egyszerű, szinte díszítés nélküli torta volt. A tiedet viszont annyira feldobja a díszítés, csodaszép lett! :) És a szeletes képeket elnézve nagyon finom is! :)

    VálaszTörlés
  5. Hűh, de jól néz ki! Nagyon szeretem a répatortát, ez is finom lehet :)

    VálaszTörlés
  6. Halga! Nekem ugyanez a receptem van, minimális eltérésekkel, először húsvétra sütöttem meg, (mandulával, dióval), a tetejére fehér máz került, és marcipánrépák. Gyerkőceim simán azt hitték, hogy a díszítés miatt répatorta. :) Be is falták, pedig abban a dupla adagban fél kiló répa volt. :)) Amióta tudják a tutit, azóta nincs gond a "zöldséges" sütikkel! :D Nagyon szép tortát králtál! :)

    VálaszTörlés
  7. Még egy apróság: nem tudod véletlenül, hogy miért svájci a répatorta? Próbáltam rájönni, de nem sikerült. Vagy a könyv hivatkozik rá így? Nem árulja el benne véletlen? Megragadta a figyelmemet a név. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na a lányoknak én sem reklámoztam a répát benne, a különböző marcipándíszekhez meg már hozzászoktak - nem kérdezősködtek. Be is falták a szeletüket! :-DD

      A könyv csak annyit ír, hogy a svájciak a természeti szépségeiken, sajtjukon, csokoládéjukon és óráikon kívül méltán büszkék lehetnek erre a szerény, de pompás tortára, amely megédesíti a mindennapi kávét. Ennyi. Próbáltam a neten utánanézni de nem lettem okosabb.

      Törlés
  8. ez igen jól néz ki, ha szeretnék sütni tuti kiprószálnám...

    VálaszTörlés
  9. Erről a tortáról még nem is halottam,nagyon szép lett:))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta, mi is szeretjük ezt a répatortát, no de pálinkával lehet csak az igazi!:) Boldog Mária napot az ünnepeltnek!

    VálaszTörlés
  11. Én sem próbáltam még sütiben:) De finom lehet:) és hogy szép, az már nem is kérdés:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Málna: pedig érdemes egy próbát tenni! Köszi a mail-es súgást! :))
      Mónika: örülök, hogy tudtam Neked újat mutatni! :)
      Erika: ugye-ugye? Pedig a pálinka a legfontosabb benne!! :))) Köszi a köszöntést!
      Kati: téged is csak biztatni tudlak, egy próbát megér!

      Törlés