2012. november 22., csütörtök

Saint-Honoré torta


Ez a habkönnyű, finom torta a francia cukrászok védőszentjéről kapta a nevét. Az égetett tészta, a selymes tojáskrém és a tejszínhab együttese egy igazán ínycsiklandó tortát eredményez. Ezenkívül megállapíthatom még azt is, hogy igen strapabíró ez a finomság, ugyanis hétvégén több mint 300 km-t szállítottuk autóval egészen Bécsig, unokahúgom szülinapi köszöntésre. A torta jelentem átvészelte az utat, így jókedvűen hozzá is láthattunk a bekebelezéséhez... :-P
Isten éltessen még egyszer Katrabonc! :)))

Hozzávalók:
Tészta:
1,6dl víz
67g margarin
csipet só
165g liszt
 4 tojás
Tojáskrém:
4 tojás
10 g zselatin
1csomag vaníliás cukor
2,6 dl tej
7+10dkg cukor
28g vaníliás pudingpor
Díszítéshez:
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1csomag vaníliás cukor

A tésztához a vizet a margarinnal és a sóval felolvasztom és felforralom. Ha már elolvadt a margarin és forr a keverék, hozzáöntöm a lisztet és gyors mozdulatokkal addig keverem, amíg a massza össze nem áll és elválik az edény falától. (Izzasztó munka...) Ekkor lehúzom a tűzről és robotgéppel egyenként belekeverem az egész tojásokat. Ha megvan, sütőpapírral fedett lemezre simacsöves habzsákból (ennek hiányában kanállal formázható) koncentrikus köröket nyomok egymás köré (ez lesz a torta alja). A maradék tésztából pedig néhány kis félgömböt nyomok a díszítéshez. 
180 fokon, gőzös sütőben (ezt úgy érem el, hogy egy kis edénybe vizet teszek a sütő aljába) 30-35 percig sütöm a köröket és a golyókat, míg szép világosbarnák nem lesznek. Tilos a sütőajtót nyitogatni, mert elillan a gőz és összeesik a tészta.
A krémhez a zselatint fél dl vízbe áztattam, a tojássárgákat simára kevertem a 10dkg cukorral, vaníliás cukorral, pudingporral és a tejjel. Lassú tűzön, állandó keverés mellett (könnyen lekap!) sűrű krémet főztem. Azon melegében beleolvasztottam a felpuhított zselatint. A tojásfehérjéket habbá vertem, majd apránként hozzáadva a maradék 7dkg cukrot, fényes, kemény habot készítettem. Ezt óvatosan belevegyítettem a tejes krémbe. A kisütött tészta köré helyeztem a tortakarikát és egyenletesen rásimítottam a meleg krémet.
Megvártam amíg a tojáskrém kihűl, majd a hűtőben hagytam dermedni egy fél napot.
A díszítéshez a tejszínt a fixálóval kemény habbá vertem és bevontam vele a torta tetejét. A kis fánkocskákat most különböző, gőz felett olvasztott csokoládéval volnam be és díszítettem.

Eredetileg dobos-cukorral kell bevonni a kicsi fánkokat, de mivel a tejszín könnyen megolvasztja a dobos-cukrot - és nem akartam, hogy teljesen ráolvadjon a cukor a tortára a hosszú úton - most csokival díszítettem.
 

27 megjegyzés:

  1. Ez valami fantasztikus lett!!! Mostanában láttam az Ízek palotája című filmet, abban is ez a torta volt a vacsora fénypontja -(érdemes megnézni). Gratulálok és kérek belőle egy hatalmas szeletet:))

    VálaszTörlés
  2. Szépséges! Ha tudnád, mióta tervezem én is elkészíteni! De mindig elrettent vmi :)) Ott a receopt a füzetemben, mindig átlapozom, de mindig macerásnak ítélem... Főleg a sütőajtó nyitogatása okoz gondot :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ínycsiklandó finomság!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép és igen finom lehetett!

    VálaszTörlés
  5. Ilyet én is akarok :) Nagyon guszta, csak mikor lesz nekem erre időm?

    VálaszTörlés
  6. Vaúúú...Valahol már láttam ezt a tortát, de nem keltette fel annyira az érdeklődésemet, mint a tiéd. Gyönyörű lett és valószínűleg mennyeien finom is! Kipróbálásra ítélve...:)

    VálaszTörlés
  7. Jaj, a tortám:)) tényleg mennyei volt! Köszönöm mégegyszer,Zsuzsó, de a neve számomra örökké Balzac-torta marad:)én tuti nem fogok nekiállni, majd legközelebb is Te sütöd, jó?:)Puszillak, Katrabonc

    VálaszTörlés
  8. Csak nem te is megnézted a moziban az Ízek palotája c. filmet? :-)
    Én a napokban láttam, és pont gondoltam rá, hogy ezt a tortát muszáj lesz megcsinálni.

    Nagyon ajánlom a filmet. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka: köszi és küldöm a szeletet...:))
      Tejszínhab: tényleg elég macerás és a sütőajtóra is ki kell írni:TILOS! :)))
      Judóca: az bizony! :)
      Éva: mi nagyon szeretjük, már számtalanszor sütöttem ilyet!
      Lezsik: majd legközelebb viszek Neked egy szeletet! :))
      HetiMenü: abszolút megérdemli a bizalmat, hogy kipróbálásra ítéld! :))
      Katrabonc: nagyon szívesen még egyszer és máskor is!!! :))))
      Zita: sajnos nem láttam a fimet, de köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem, igazán Nekem valónak hangzik! :)

      Törlés
  9. Jaj,de sok finomság található nálad. Már a látványtól is hízok :D

    VálaszTörlés
  10. Csodaszép, és biztosan nagyon finom is! :) Boldog szülinapot az ünnepeltnek! :)

    VálaszTörlés
  11. De rég készítettem már ilyen tortát, talán még iskoláskoromban pedig mennyire finom:))
    Nagyon szépen megcsináltad,ügyes vagy de már ezt sokszor mondtam:))

    VálaszTörlés
  12. Csak nyelek itt nagyokat, főleg ha ott az oldalán a rétegeket nézem:-) nyami:-)

    VálaszTörlés
  13. Gyönyörű! És biztos nagyon finom, már igy a képen is látszik. Jaj, de megkóstolnám....

    VálaszTörlés
  14. Gyönyörű lett (pedig nem is burkolt torta)! :-) :-) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye?? Azért ez egy más kategória szerintem, a szépen kivitelezett, burkolt tortáknál az ember csak tátja a száját és csak később gondol az ízére. Ezek a típusú torták meg önmagukért beszélnek rögtön....:)))

      Törlés
  15. DE szép:) Sosem ettem még ilyen tortát, de még a neve is tetszik:)

    VálaszTörlés
  16. Hát ez is nagyon tetszik...mint minden Nálad:) Ha így tudnék sütni...

    VálaszTörlés
  17. Hűűű, ez nagyon jól néz ki... Még nem kóstoltam ezt a tortát, de asszem kár lenne kihagyni ...

    VálaszTörlés
  18. Csodás lett a torta! Ez nálunk a család 1. számú kedvenc tortája, ez tuti elfogy, amúgy nem vagyunk nagyon "tortásak"!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lányok, érdemes egyszer időt szánni rá és kipróbálni! :)

      Törlés
  19. Oh ez a nagyon de nagyon kínzás kategória, az egyik kedvencem de még sosem sütöttem. Csak tudnám miért?

    VálaszTörlés