2013. április 9., kedd

Múltbéli metélt mániáim: mákos-lekváros, kakaós és.....


Nagyon szeretek a Takarékos konyhában időzni Évánál, ezért mikor megláttam a tésztaételeket összegyűjtő felhívását, azonnal kattogni kezdtek a kerekek...

Rögtön a gyerekkorombeli tészta-mániáim jutottak eszembe: imádtam a mama saját készítésű mákos metéltjét baracklekvárral (csak így voltam hajlandó fogyasztani:))) és a kakaós metéltet....

Ha már nosztalgiázunk, tegyük rendesen: a játékon felbuzdulva magam gyúrtam, nyújtottam, szikkasztottam majd főztem készre életem első metéltjét! Csepegtetés után forró vajba forgattam, megkóstoltam lehunyt szemmel és.....Újra ott ültem a meleg sparhelt mellett a konyhában és feltűrt ujjú pulóverben gyömöszöltem a mamával a tésztát.....:) 

Aztán eszembe jutott még egy tészta-mániám: most már a másik mamánál vagyok, aki a húsleves mellől megmaradt cérnametéltet a kedvemért mindig megpirította és és gazdagon meglekvározva be is kebeleztem.....:)
Azért tegyük hozzá, vagy 25 éve nem ettem ilyen feltétű tésztákat, de olyan jó volt újra megtenni!!!



Nektek van ilyen furcsa mániátok az ízek kombinálásában?


Házi metélt:
50dkg liszt
2 tojás
1 mokkáskanál só
Víz
1 púpos evőkanál vaj




A lisztet átszitáltam, a tojásokat egy tálban felvertem kicsit. Hozzáadtam a liszthez és elkezdtem gyúrni. A vizet fokozatosan adtam hozzá addig, amíg a liszt az összeset fel nem vette, össze nem állt a tészta. Ekkor lisztezett nyújtódeszkán folytattam a gyúrást, míg szép sima tésztát nem kaptam, amely már nem ragad a kezemhez. Kétfelé osztottam, letakartam és negyed órát pihenni hagytam. Ekkor vékonyra nyújtottam és egy tiszta terítőre fektetve 2 órát szikkadni hagytam. Ezután felvágtam és lobogó, sós vízben készre főztem a tésztát. Lecsöpögtettem (öblíteni nem kell!) és forró vajba forgattam.


21 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Annyira guszta képek. Azt hiszem most meg tudnám enni ebédre...:)

Kati írta...

Nagyon guszták, főleg, hogy a tésztát is te gyórtad. Gratula, ügyes vagy:) Nálunk a mákos tészta nem volt divat, de a diós és a káposztás igen:) Mindkettőt imádom, de a dióst talán mégis jobban kicsit:)

heti menük írta...

Mindig észrevszem, ha anyukám egészen véletlenül nem házi tésztából készíti a grízes vagy túrós vagy diós vagy mákos tésztát. Aki egyszer megkóstolta a finom házi tésztát, annak beleég az ízlelőbimbóiba az élmény és nem is vágyik másra, csak a házi tésztára. Érdemes venni a fáradságot és elkészíteni. Összehasonlíthatatlanul finomabb, mint akármelyik jobb minőségűnek mondott bolti tészta. :)

Ditti írta...

Nagyon guszta! Már régóta készülök házi tészta gyúrásos bejegyzést írni, azt hiszem, itt az idő. :)))) A házi tésztánál nincs is jobb, mamám és anyukám a mai napig gyúrja, sajnos én lusta vagyok ehhez. De néha-néha belefogok. Igyekszem a jövőben többször elkészíteni! Én a megmaradt házi cérnametélt levestésztát kakaóval vagy fahéjjal megszórva szoktam beszippantani. :)))) A Párom ilyenkor enyhén furán néz. :) Ja és MINDEN tésztát imádok melegen, natúr, semmi feltét nélkül. Képes vagyok egy egész tányérral csak úgy megenni...Ez elég furcsa mániának számít? A képek csodásak! És van ilyen terítőnk nekünk is. ;)

Éva írta...

Nagyon guszta ! Külön köszönet hogy ilyen fáradságba verted magad hogy még gyúrtál is .De azért jó volt nosztalgiáznod ugye? Természetesen már a finom ízekről nem is beszélve!:-))

Muskátli Büfé írta...

Nagyon jó ötlet a mákos-lekváros! Az a villás fotó nagyon tetszik nekem!!!! Furcsa mánia? Főtt tojás eper lekvárral.

HajniZoli írta...

Milyen jó is emlékezni! Pontosan ma készítettem túrós tésztát, de a kicsinek nem kellett. Mit is adjak neki? Kivettem egy kevés tésztát. Volt egy dobozban a hűtőben maradék prézli, összekavartam a tésztával, megszórtam fahéjas cukorral. Megkóstolta, rámnézett és azt mondja, hogy ilyen finom tésztát még soha nem evett:-) legalább 10 éve nem készítettem prézlis( zsemlemorzsás) tésztát:-)

Gerdi írta...

De kedves bejegyzés! Lehet, a korral jár, de én is egyre többet gondolok vissza a régi időkre. Lehet, kis honvágy is szerepet játszik benne.
Én nem vagyok nagy tésztarajongó, de a házi metéltedet szívesen kóstolgatnám. Én évente egyszer gyúrok derelyének. S ha már rákérdeztél, ajánlom figyelmedbe a gyerekek által nagy becsben tartott cukros-tejfölös tésztát:-) Én sosem kóstoltam, de Ők odavannak érte.

Csilla írta...

Imáádooom a kakaós tésztát!! :))) Furcsa mánia?- Káposztás tészta természetesen édesen és hozzá paradicsom amit persze megsózok. Elég furcsa? :D

teller-cake írta...

Csilla: az ebédről már lemaradtam, de vacsira még küldhetem......;-)

Kati: a diós tészta nekem is favorit! :))

HetiMenü: abszolút igazad van megint, érzem hogy mostantól többször fogok tésztát gyúrni...nem olyan nagy fáradtság de összehasonlíthatatlanul finomabb! :)

Ditti: majd lesem a bejegyzésed, kíváncsi vagyok! :) Fahéjas cérnametélt...hmmmm...egy próbát megér! ;-)))

Éva: én köszönöm, hogy ilyesmi sült ki a témádból, olyan finom volt!! :)

MuskátliBüfé: küldöm a képről a falatot Neked....:) Főtt tojás eperlekvárral???? Bár a férjem meg cukorral eszi a krumplis-tésztát....brrrr...

HajniZoli: szóval Ditti fahéjas tésztáját Te még morzsával is megspékelted, abszolút nyerő ötlet, kipróbálós! :)

Gerdi: akkor most ketten vagyunk ilyen nosztalgiás hangulatban, de néha kell ez is...:) Cukros-tejfölös tészta? Én csak túróval együtt kóstoltam ezt a kombinációt, de határozottan nem lehet rossz! :)

teller-cake írta...

A káposztás tészta cukorral, az odáig még rendben - én is így szeretem + legyen jó borsos is közben! :))) Mellé a sós paradicsom? Hmmmm...ezt csak kipróbálás után tudom majd véleményezni, de tudod mit, ki is próbálom!!! :)

Millye írta...

Jaj de nagyon jóóóó kis guszta tészták! Imádjuk mi is, nálunk a mákos a sláger! :)

Luca írta...

Milyen régen csináltam én is tésztát, pedig mennyivel finomabb,mint a bolti.... Mákos tészta mézzel, kakaós tészta pont így, a diós tésztát én is szeretem barack lekvárral, a káposztást cukorral, borssal, a túrós tésztát pedig cukorral és sült szalonnával...... Ez is jó összeállitás nem?

Névtelen írta...

Nagyon guszták lettek! Nekem a kakaós tészta pont nem ízlett (viszont a mákos-lekvárosat szívesen elfogyasztanám!), de én is szeretek ilyenekkel kísérletezgetni, főleg az édes-sós kombinációkból. Általában mindig valami finomság az eredmény.:)

Baloghné Kele Judit írta...

Anyukám régen mindig gyúrta a tésztát,de finomak is voltak:)

teller-cake írta...

Millye: köszi és igen, mákos jöhet minden mennyiségben! ;-)
Luca: diós tészta baracklekvárral? Nagyon jó ötlet, még egy kis csokireszelék kéne hozzá és kész a zserbós metélt! ;-D
Flóra: próbáld csak ki a mákos-lekvárost, szerintem nem fogsz csalódni! ;-)
Judit: tegyél egy próbát te is, fantasztikus finomság lesz a végeredmény, garantálom!

csaniko56 írta...

Így a partvonalon kívülről szólok, hogy innen csak egy lépés a lekváros barátfüle prézlivel, mákkal vagy dióval szórva.
Tényleg jó volt nosztalgiázni veled!
P. A.

trollanyu írta...

A mákos tésztát én is imádom, vannak ételek amiről nekem is a nagymamám jut eszembe:) Nekem is vannak furcsa párosításaim, most a krémsajtos mákos a menő. A házi tészta a legjobb, én is egyre gyakrabban készítek:)

Hankka írta...

A tészta házi készítésére sajna nekem már sem időm, sem energiám, pedig anno nagymamám (akivel egy háztartásban éltünk) mindig mindenféle tésztát házilag készített, és milyen finom is volt! :) Nekem újat mondtál a mákos-baracklekváros verzióval, de még a kakaóssal is! A kakaósat legközelebb kipróbálom, a mákos-baracklekvárosra nem teszek ígéretet, de hogy a lehetőség eszembe fog jutni a legközelebbi mákostészta evésnél, az biztos! :)

Györgyi írta...

Minden elismerésem a tészta elkészítéséért:) Én nagyon ritkán szánom rá magam, pedig az én nagymamáim is mindig otthon készítették. Én is tele vagyok hasonló emlékekkel és örülök, hogy segítettél felidézni őket:)

teller-cake írta...

Anyu: azt is ki kellene próbálni, csak nincs jó kemény lekvárom hozzá. :)

Trollanyu: a krémsajtos-mákos is nyerő párosítás lehet!

Hankka: remélem valamelyik ízkombináció bejön majd Neked! Minden nap én sem fogok tésztát gyúrni az biztos, de ha lesz időnként egy nyugis hétvégi nap, biztosan begyúrom és kinyújtom reggel, 11óra körül meg felvágom és kifőzöm. :)

Janka: örülök ha szép emlékeket ébreszthettem benned! :)