2013. április 5., péntek

Segítsüti 2013 tavasz - Nugát speciál torta



Mától indul a már hagyományosnak számító jótékonysági Segítsüti akció!


 
30 gasztroblogger  alkotja a csapatot, akik finomabbnál finomabb süteményekkel készültek.
 
Az idei támogatott a Magyar Gyermekkmentő Alapítvány.
Az aukción befolyt összegből egy totálkárosra összetört gyermek mentőorvosi autójának pótlásához és/vagy átalakításához, felszereltségéhez szeretnénk hozzájárulni.

Licitálni a Segítsüti oldalán lehet 2013 április 5.-től április 8.-án 16:00 óráig.

 

Várunk minden segítő szándékú embert a Segítsüti akció licitjeire, hogy a süti most is sokat segíthessen!!

Idén veszek részt először ezen a kezdeményezésen, és rendkívül megtisztelőnek tartottam a felkérést!

Egy mogyorós, "Nugát speciál tortával" készültem az alkalomra. Ez a torta Hradszky Judit cukrászmesternő receptje, aki a Duna Inter-Continental mestercukrásza volt, és akinek (több budapesti hotel főszakácsának receptjeivel együtt) csodálatos desszertjei jelentek meg az "a' la carte Budapest" című könyvben.
Szarvason és környékén, Kecskeméten, Budaörsön vagy Tatabányán tudom átadni a tortámat - előzetes egyeztetés után - a licitet megnyerő személynek.

 
Hozzávalók:
Piskóta:
8db tojás
20dkg cukor
10dkg margarin
20dkg darált mogyoró
10dkg liszt

Krém:
10dkg őrölt, pörkölt mogyoró
1db tojássárgája
4dl tej
20dkg cukor
4dkg vaníliás pudingpor
25dkg margarin
3 evőkanál mogyorókrém

Bevonás, díszítés: 
30dkg tejcsokoládé (ebből maradni maradni fog az áthúzás után, de a sok sarkos rész miatt kell a nagyobb mennyiség a szép bevonáshoz!)
Egy evőkanál olaj
Fondant-ból vagy marcipánból készítette mogyoró-dísz

A piskótához a fehérjét kemény habbá vertem, majd a sárgájákat habosra kevertem a cukorral. Ehhez vegyítettem a liszttel elkevert mogyorót, majd óvatosan a fehérjehabot. Végül belecsorgattam az olvasztott margarint. Sütőpapírral fedett lemezen egyre növekvő nagyságú köröket kentem ki a tésztából. 180 fokon kisütöttem őket, hűlés után késsel méretre igazítottam a köröket.
A krémhez a tejből, pudingból, cukorból sűrű krémet főztem, hozzákevertem a pörkölt mandulát. A margarint habosra kevertem a tojássárgákkal, mogyorókrémmel, majd hozzáadtam a kihűlt pudingot. mélyhűtőben dermesztettem 20 percig, közben vízgőz felett egy kis olajjal felolvasztottam a tejcsokoládét. Az olvasztott csokoládéval bevontam a tortát, majd fondant-ból készült mogyoródísszel dekoráltam. A kimaradt krémmel körbedíszítettem az oldalát.
Ezzel a krémmel kentem meg a lapokat, szépen összeillesztve őket. A betöltött tortát a mélyhűtőben dermesztettem 20 percig, közben vízgőz felett kevés olajjal felolvasztottam a tejcsokoládét. Az olvasztott csokival bevontam a tortát, majd fondant-mogyoró- és étcsokoládédísszel, valamint a kimaradt krémmel dekoráltam.


15 megjegyzés:

  1. Nagyon szép! És milyen finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a felkéréshez és ehhez a csodás tortához is! Gyönyörű! (mint mindig :-)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Köszönöm Nektek, örülök, hogy tetszik! :)

      Törlés
  4. Gratulálok! Remélem sok pénzt hoz ez a csoda!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép,és nagyon finomat készítettél!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, annyira jól néz ki. Jöhetne belőle pár szeletke...:)

    VálaszTörlés
  7. Jajj, hát ez a torta nekem nagyon tetszik! Annyira elegáns és letisztult:)) Annyira kis ügyeske vagy. Remélem sokan licitálnak majd erre a finomságra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikvi: én is remélem és örülök, hogy tetszik! :)
      Ditta: köszi szépen! :)
      Csilla: küldöm virtuálisan...;-) És köszönöm a bizalmadat a blogomhoz! :)
      Janka: úgy örülök, hogy teszik Neked!! :)))

      Törlés
  8. Izgalmas ízvilág, gyönyörű kivitelezés, különleges forma...nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  9. Miért nem láttam eddig erzt a posztodat! Pedig eszméletlen a kivitelezése és az íze sem lehet kutya! :)

    VálaszTörlés
  10. Ez a torta is gyönyörűséges, és isteni finom lehetett!

    VálaszTörlés