2013. július 4., csütörtök

Eperkrémleves & Cseresznyeleves citromos-fahéjas habgaluskával

 

Kis családommal télen-nyáron favorizáljuk a gyümölcsleveseket, gyakran készítek magunknak mindenki örömére. Persze a legfinomabbak friss gyümölcsből készülnek. Mindig kutatom az új variációkat, így készült el nálam ez a két kora nyári frissítő finomság.

Jankánál a "csakmertszeretem" blogon láttam meg ezt a finom levest, ami rögtön nagyon megfogott, mert csupán eperből még sosem készítettem gyümölcslevest. Hidegen-melegen ajánlom mindenkinek! :) A recept itt található.


Cseresznyeleves citromos-fahéjas habgaluskával:
Szintén egy idei újítás a konyhámban, eddig ha habot kínáltam a gyümölcsleves mellé az tejszínhab volt.


Hozzávalók:
40dkg cseresznye
2 dl főzőtejszín
4 dl víz
1 evőkanál vaníliás pudingpor
Őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint
Cukor ízlés szerint (nálam kb 6 dkg)

A habgaluskához:
1 db tojásfehérje
2 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
Késhegynyi fahéj

A cseresznyéket megmostam, kimagoztam. A pudingport elkevertem a tejszínnel és a vízzel és elkezdtem melegíteni. Amikor forrt a keverék hozzáadtam a cseresznyemennyiség felét, cukrot, fahéjat, szegfűszeget. 10 perc főzés után botmixerrel pürésítettem. Utána hozzáadtam a maradék cseresznyét, utóízesítettem és 5 perc alatt készre főztem.
A habgaluskához a fehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot - két percig tovább kevertem. Ekkor beletettem a citromhéjat és a fahéjat és egy lábosban kevés vizet forraltam. A forró víz felszínére "szaggattam" a habot és egyszer megfordítva megfőztem. (Pár perc az egész, mint a madártejnél) 
A megfőtt habgaluskákat a kész leves tetejére tettem és tálaltam.

Valakinek nagyon ízlett.....! ;-DDD:


8 megjegyzés:

  1. Finom levesek! Ez a fűszeres hab nekem is új, kifogom próbálni. A nyers habot ha van mikród egy percre belehet tenni, megfő és máris szaggathatod a levesre. Így készítem a madártejre is.

    VálaszTörlés
  2. Hú, ez a habgaluska, mennyei lehet! hogy miket tudsz te kitalálni :-)

    VálaszTörlés
  3. Ez a fotó :) szenzációs!! Nagyon finom leveskéket készítesz és örülök, hogy ízlett az eperleves :)

    VálaszTörlés
  4. Guszta! Ebben a melegben nincs is jobb választás, mint egy jó gyümölcsleves...

    VálaszTörlés
  5. Gyümölcsleves bármikor jöhet. Nagyon szeretjük. Szuper lett Viki fotója....

    VálaszTörlés
  6. Nekem is nagyon ízlene! :) A madártejen is nagyon szeretjük a habgaluskát, gyümölcslevesen is fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli: köszi a mikrós ötletet! Kipróbálom, jó lesz ha megment +egy edény mosogatásától! ;-))
      Marka: tényleg mennyei volt...:-P
      Janka: köszi még egyszer a receptet! :)
      Luca: köszi! :)))
      Hankka: csak ajánlani tudom! ;-)

      Törlés
    2. HajniZoli: de jó ötlet a mikrózás, kipróbálom! Legalább egy edénnyel kevesebbet kell mosogatni...;-)
      Marka: tényleg mennyei volt! :)
      Janka: nagy köszönet még egyszer a receptért! :)
      Luca: köszi! :)
      Hankka: nagyon jól passzolt együtt, ajánlom kipróbálásra! :)

      Törlés