2013. december 10., kedd

Bejgli ajánlatom: mákos-meggyes, diós-vörösáfonyás és diópános-szilvalekváros

 

Edit barátnőmnek szeretettel...... :)

Itt az ideje gyakorlatozni egyet az ünnepekre bejgli-ügyben mert repül az idő és mindjárt itt van Szenteste! Van egy jól bevált receptem ami omlós és finom a házi disznózsírnak és a vajnak köszönhetően. Lássuk a töltelékeket:
  • Mákos-meggyes: ez nálunk az örök kötelező, férjem kedvenc ízkombinációja
  • Diós-vörösáfonyás: nővérkémnek, aki csak a diót szereti viszont a mazsolát nem. Ezért most megpróbáltam a diótölteléket aszalt vörösáfonyával feldobni. Remélem nem lőttem nagyon mellé!
  • Diópános-szilvalekváros:  én alapvetően szeretem a diós bejglit csak mindig kicsit fojtósnak találom. Ezért idén diópánt, azaz diómarcipánt készítettem és azt kombináltam az ősszel készült, üstben főtt, legigazibb szilvalekvárral. Higgyetek nekem, ez egy nyerő páros! Szerintem ez lett a legfinomabb!!
Elmondanám még, hogy életemben először nem repedtek ki a bejglik!!! Az, hogy ez jó vagy rossz, nálunk nem egyértelmű, ugyanis a férjem szerint csak az a bejgli jó, ami kirepedt, mert abban tutira van elég töltelék!  Töltelék ebben is van - ezt a fotók is igazolják - így most várom a kóstolás utáni ítéletet, a telefonban ugyanis csak annyit mondott - a "repedezetlen" állapotra - : "Ajajj!!" :-DDD

Hozzávalók a tésztához:

1kg liszt
20dkg vaj
15dkg zsír
2 tasak instant élesztő (vagy 5 dkg friss élesztő)
2 tojássárga
8dkg cukor
~3 dl tej (ez függ a liszt vízfelvevő-képességétől!)
csipet só

Kenéshez: két kisebb tojás szétválasztva

A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a zsírt, puha vajat, cukrot, tojást, sót, instant élesztőt majd a langyos tej nagy részét. Elkezdtem összedolgozni és közben folyamatosan pótoltam a tejből addig, amíg egy nem túl lágy, de jól alakítható, omlós tésztát kaptam. A készre gyúrt tésztát letakartam és hűvös helyen 1,5 órát pihentettem.
Közben elkészítettem a töltelékeket.

A begyúrt tészta össztömege 1,77 kg volt, ezt 7 db, ~25 dkg-mos tésztára készültem felosztani, így 7x25 dkg töltelékre is van szükség. Mindenki úgy osztja el az ízeket ahogyan kedve tartja, ezért én most egy darab, 25dkg-mos tésztához adom meg a mennyiségeket. Ezeket aztán fel lehet szorozni tetszőlegesen.

Mákos-meggyes töltelék (~25dkg):
18dkg darált mák
6dkg cukor (ízlés szerint)
Egy nagy marék meggy a fagyasztóból
Meggybefőtt

A mákot a cukorral ledaráltam, a meggyet kiolvasztottam. Összekevertem őket a meggylét is felhasználva. Így kaptam egy megfelelően lágy tölteléket. Amikor ezt eloszlattam a tésztán plusszban megszórtam még befőtt meggyel is.

Diós-vörösáfonyás töltelék (~25dkg):
18dkg darált dió
6dkg cukor (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja
~3-4 dkg aszalt vörösáfonya
Néhány evőkanál tej
1 evőkanál baracklekvár

A darált diót, cukrot, áfonyát, citromhéjat  összekevertem. Néhány kanál tejjel megfelelő állagúra nedvesítettem ami már nem morzsalékos de nem is folyós. A diótöltelék alatt megkentem egy evőkanál baracklekvárral a tésztát, hogy fokozzam az élvezeteket! :)

Diópános-szilvalekváros töltelék (~25dkg):
18 dkg darált dió
6 dkg porcukor
8dkg kristálycukor+30ml víz
Tojásfehérje
Szilvalekvár

A darált diót a porcukorral összevegyítettem. A cukorból és vízből szirupot főztem (pár percig hagytam forrni) és kicsit kihűtöttem. Összekevertem a dióval és annyi fehérjét adtam hozzá (elég egy kevés is!!), hogy olyan nyújtható anyagot kapjak mint a marcipán. Kinyújtottam a tésztára és bőven megkentem szilvalekvárral.

A pihent tésztát 7 fele osztottam, a kis tésztákat kigömbölyítettem, kinyújtottam. Megtöltöttem a töltelékekkel úgy hogy a szélén körben 1 cm hely maradjon üresen. A rövidebbik oldalon felhajtottam kissé a tésztát és a hosszabbik oldalról kezdve feltekertem.

A tekercseket megkentem tojássárgával és hagytam hűvös helyen rászáradni. (~1 óra hossza)

Utána megkentem tojásfehérjével és ezt is hagytam rászáradni (~1óra hossza)

A sütőt 180 fokra bekapcsolta, a tekercseket megszurkáltam tűvel és ~25 perc alatt készre sütöttem.






17 megjegyzés:

Györgyi írta...

Gyönyörűségesek egytől egyig a rengeteg töltelékkel!!!!! Nekem jöhet mindegyikből :)

Unknown írta...

Imádlak!! Köszi szépen! Jövőhéten recept teszt :-D

teller-cake írta...

Janka: küldöm.... :-DD
Edit: nincs mit és várom a kóstolót! ;-)))

Ditka írta...

Nagyon szépek lettek, én a mákos-meggyest kóstolnám!

Baloghné Kele Judit írta...

Hű, de van választék !

Hankka írta...

Csodaszépek lettek, kívül-belül! :) Látom, nálad is a diópános-szilvalekváros a nyerő, én is erre szavaznék! :) Hát még ha meg is kóstolhattam volna! :)

wanna írta...

Szuper bejglik, jó kis gyakorlat :)

tellerke írta...

Hé Mokka, ezt most tényleg megkapom???? hami-hami-nyami-nyami :)))))
Pusza, J.

teller-cake írta...

Köszi lányok, látom mindenkinek más íz fele húz a szíve, de így van ez rendben! :))

teller-cake írta...

Hát, ha jó leszel.... :)))

Okki írta...

Azta mindenit, milyen párosítások. Egyik jobban tetszik mint a másik. :)
Eddig mindig csak sima diós vagy mákos tölteléket használtam, de idén megpróbálok újítani én is. :)

Csigabige írta...

Nagyszerű ízkombinációk! Nekem nagyon is tetszenek a bejglik, amiket készítettél! .)

Millye írta...

Igazán különleges ízvariációkat készítettél :) Nagyon guszta mind :)

Muskátli Büfé írta...

Zsuzsa, ebben a sorrendben masírozhatnak is az asztalunkra. Köszi :)

teller-cake írta...

Okki: bátran merlek biztatni, próbáld ki bármelyiket! :)
Csigabige: köszi! :)
Millye: örülök, hogy tetszenek! :)
MuskátliBüfé: máris csatarendbe állítom őket és küldöm! :)))

Gabriella írta...

Zsuzsa olyan gyönyörű bejgliket sütöttél, és milyen finom töltelékkel...

teller-cake írta...

Köszi Gabi! Láttam a Tiedet is, nagyon hasonló a receptünk csak a lekenés van másként meg a tejmennyiség. :)