Nem is tudom mikor hoztam utoljára sós süteményt..... A helyzet az, hogy sósságot inkább anyukám szokott készíteni, az én reszortom - természetesen :-) - a torták és sütemények.
Ez a sajtos perec nagy kedvencem gyerekkorom óta, a mama rengetegszer készítette perec vagy csak rúd alakban. Isteni az íze, csak a sütés közben a szalagérétól felszabaduló, csípős gőzt nem szeretem, de valamit valamiért... :-)
Hozzávalók:
50dkg liszt
25dkg margarin
2dkg só
1 kis pohár tejföl
1 csomag szalagáré
1 tojás a kenéshez
Reszelt sajt és/vagy szezámmag
A hozzávalókból a lágy margarinnal puha tésztát gyúrok. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom, pereckiszúróval formázom, vagy csak tetszőleges csíkokra vágom. A perecek tetejét tojással megkenem, reszelt sajtba mártom és sütőpapírral fedett lemezre kis távolsággal egymás mellé teszem őket.
Ha rúdakat vágok, akkor a tetejüket megkenem tojással, sajttal/szezámaggal meghintem őket és szintén papírral fedett sütőlemezre pakolom őket.
190 fokos sütőben aranyszínűre sütöm a sós süteményeket.
Zárt dobozban sokáig eltartható, remek nassolni való, sör-vagy borkorcsolya :-)
11 megjegyzés:
Ilyet írni, hogy "Zárt dobozban sokáig eltartható"...:) Hol élsz Te Zsuzsa? Még akkor is, ha elég szép mennyiség lesz egy adagból...
Nagyon kívánatos!
:-D
Ez olyan, hogy belenyúlsz a dobozba, közben jó kis beszélgetés, vagy könyvolvasás, és egyszer csak azt veszed észre, hogy az ujjad az üres doboz alját kocogtatja :D
Nagyon szeretem!!! Nagyon kívánatos, guszta fotókat készítettél... :P
Ha olyan finom, amilyen jól néz ki... Amúgy is tervezek egy ideje sütni sós szalalkális sütit, mert még nem ettem, így hamarosan megtudom:-)
Nagyon szépek lettek! Jók is a nagymamák receptjei, én is szeretem őket :)
Zárt dobozban sem áll el sokáig semmi(legalább is nálunk....) :))
Nálunk csak édes süti készült vele. Jobban mondva én talán egyszer sütöttem, nálunk is a nagymamám reszortja volt....
Biztos vagyok benne hogy a gyermekeim imádni fogják :) jó kis vendégváró perecke
Köszi lányok! Próbáljátok ki egyszer bátran, nem fogtok csalódni. Csak sütés után szellőztetni... ;-D
ÓÓÓÓ :)
.....ugye?.... :-)
Megjegyzés küldése