2014. november 15., szombat

Szilvagombóc torta a magam módján

 

Valamelyik évben a Szilvagombóc torta volt az év tortája és nekem azóta is ez a kedvencem az összes országtorta közül. A hozzátartozó recept igen bonyolult mert sok lépésből áll. Én - természetesen :-) - megalkottam a saját receptemet hozzá és nagyon sokszor készítettem el így a családnak. Valahogy lencsevégre sosem került idáig, talán mert inkább ősszel-télen készítettem amikor nem mindig jók a viszonyok egy jó fotóhoz.
A férjem kedvéért azonban elkészült ezen a héten újra és a csodás, szombat délutáni napfényben végre meg is örökítettem. :-)

Hozzávalók:

Kakaós piskótalap:
2 tojás
2 evőkanál víz
4dkg liszt
2dkg kakaópor
8dk cukor

Piskótatekercs:
3 tojás
3evőkanál cukor
3evőkanál liszt

A szilvás tekercshez:
10dkg aszalt szilva
Szilvalekvár
20dkg marcipán
6dkg étcsokoládé
Kevés olaj
2dkg vaj
2dkg porcukor

A szilvakrémhez:
35dkg szilva (lehet fagyasztott is)
1.5dl vörösbor
1 kávéskanál fahéj
12g zselatin 120g vízben oldva
2,5dkg vaníliás pudingpor
10dkg cukor
2,5dl tejszín 

Első nap:
A kakaós piskótalaphoz a tojásokat szétválasztom, a fehérjékből kemény habot verek. A sárgáját habosra keverem a cukorral és vízzel, majd hozzáadom a liszttel elkevert kakaóport. A fehérjehabot falapáttal, óvatosan a tésztába vegyítem. Zsírozott-lisztezett 24cm-es kerek tortaformában 180fokon ~15 perc alatt készre sütöm (tűpróba!).

A piskótatekercshez a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. Hozzáadom a cukrot, addig keverem míg el nem olvad benne. Ekkor hozzákeverem a sárgáját majd legvégül óvatosan a lisztet. Sütőpapírra vékonyan kikenem és 180 fokon ~10 perc alatt készre sütöm. Még melegen feltekerem.

A szilvás tekercshez a vajat a porcukorral habosra keverem. A vékony piskótalapot 10cm széles csíkokra vágom. A csíkok közepére halmozok egy hosszú csíkban szilvalekvárt és aszalt szilvát, majd a piskótát ráhajtom két oldalról - kialakítva így egy hengert. A hengerekből kialakítok egy akkora kört, amelynek kisebb az átmérője mint a kakaós piskótalapomnak. Nem baj ha néhol töredezett, megpróbálom minél egyenletesebbre csinálni, bekenem a vajból kevert krémmel vékonyan és fél órára a hűtőbe teszem.
A marcipánt porcukron kinyújtom, beburkolom vele a szilvás hengert. Itt se keseredjünk el ah nem szép a fedés, úgy sem fog látszani mert még csoki is megy rá. A csokoládét gőz felett kevés olajjal hígítva felolvasztom, majd szilikonecset segítségével bekenem a szilvás hengert vele.

És ezzel a legnehezebb - de leglátványosabb!!! - része kész....

Második nap:
A szilvát a fahéjjal, vörösborral negyed órát főzöm. Közben a zselatint a vízben feloldom, a pudingport 4 evőkanál vízzel simára keverem. A forró szilvát botmixerrel péppé turmixolom, hozzáadom a cukrot és a pudingport - összefőzöm. A megpuhult zselatinhoz adok 3-4 evőkanál szilvapépet - feloldom, majd a forró krémhez adom. Hagyom teljesen kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verem.
A kakaós piskóta köré tortakarikát teszek. A kemény tejszínt a szilvakrémbe vegyítem úgy, hogy a hab minél kevéssé törjön meg. A karikába simítom a felét, ráteszem a szilvás tekercset és rásimítom a maradék krémet - 12 órát dermedni hagyom.

Olvasztott csokoládéval és marcipán golyókkal dekorálom a remekművet. :-)





9 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Nagyon tetszik, hogy igazi gombóccal töltötted! Imádnivalónak néz ki, nem csodálom, hogy sláger :)

Györgyi írta...

Ez aztán tényleg remekmű !!!!Nagyon, de nagyon tetszik ez a recept. Remélem, hogy egyszer lesz időm elkészíteni :)

Luca írta...

Szerintem is nagyon finom torta, a kréme valami isteni. Gyönyörű lett. Küldhetnél egy szeletet.......

teller-cake írta...

Tejszínhab: köszönöm! :-)
Janka: érdemes rá időt fecsérelni, nagyon is. Csere egy ikeás-mandulásért? ;-)
Luca: örülök, hogy így átmegy a finomsága, szívesen adnék Neked egy szeletet. :-)

Csigabige írta...

Nagyon szép a te verziód és biztos vagyok benne, hogy nagyon finom is! :) Tetszik! :)

Muskátli Büfé írta...

Meseszép lett! Múltkorában láttam egy cukrászdában - azon a tájon, ahol az eredeti készült; de a Tiéd fényévekkel veri! Mert a szíved is benne van ...

teller-cake írta...

Csiga: köszi szépen! :-)
Muskátlim: de aranyos vagy....nagyon köszönöm!! <3

Vicuska írta...

Csodaszép remekmű!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

teller-cake írta...

Köszönöm!!! :-)))))))