Úgy érzem, hogy ez a két finomság így együtt tökéletesen belepasszol a Süss!Alkoss!Díszíts! (SAD) játék következő fordulójába. A forduló háziasszonya - Trollanyu - ugyanis azt kérte, hogy a megszokott kedvenceinket öltöztessük karácsonyi díszbe. Ez mind a mézeskalácsnál, mind pedig a tojáslikőrnél úgy érzem, hogy sikerült.
Az adventi koszorú készítéséhez az itt bemutatott mézes receptemet használtam, ami nekem nagyon jól bevált az évek folyamán. A díszítésen a "KGB" betű nem a szocialista titkosszolgálatra utal, hanem unokatesómék "hármasára": KatiGáborBogi. :))))
Tojáslikőr otthoni készítésére számtalan receptet kipróbáltam már, de nekem a következő verzió vált be a legjobban:
3 db tojássárgája
25dkg cukor
1csomag vaníliás cukor
3dl tej
3dl alkohol /nálam mindig házi pálinka:))/
A tojássárgákat egy kis tejjel és a cukorral csomómentesre keverem. Hozzáadom a többi tejet is és forrásig hevítem, akkor gyorsan lehúzom a tűzről. Kevergetve hagyom kihűlni. Amikor meghűlt, beleszűröm egy üvegbe majd hozzáöntöm az alkoholt is. Jól összerázom és lehűtöm. Már aznap este fogyasztható de azért nem árt neki egy-két nap érlelődés. Sűrű és krémes ital a végeredmény, amihez ízlés szerint lehet még egy kevés alkoholt tenni.
Egyéb verziók: étcsokit is lehet olvasztani a tejbe - ekkor csokoládélikőrt kapunk - , vagy fél dl erős kávét öntünk hozzá - ekkor kávélikőr lesz a végeredmény.
Az üveg díszítésének csak a fantázia szab határt. :)