Mint azt a címben is jeleztem előre, a most hozott édességem elkészítésének két célja is volt: Anyukám az elmúlt hosszú hétvégén volt nálunk, ezért előre megköszöntöttem Anyák napja alkalmából + a Süss! Alkoss! Díszíts! játék 5. fordulójának beadási határideje is közeledett. Ez utóbbi játékra - aminek most Tücsök Bogár a háziasszonya - karamellás finomsággal kellett készülni, amit Anyu (és nem mellesleg én is! :-)) imád, ezért adva volt az ötlet: alkossak valami karamellásat.
Egy kedves barátnőm adott kölcsön nemrég egy vaskos süteményes könyvet, aminek a címe: "A sütés bibliája". Ebben a könyvben találtam ezt a receptet, ami rögtön megfogott több szempontból is: mert karamellás, mert istenien nézett ki a fotón, mert eperrel tálalták, mert elsőre nem igazán hittem el, hogy a hozzávalókból tényleg összeáll valami és muszáj volt kipróbálnom!
Jelentem, az alábbi recept abszolút rácáfolt a hitetlenkedésemre! :-))
Egy gyűrű alakú, 1,5 literes sütőforma
250 ml cukor
500 ml főzőtejszín
250 ml tej
2 vaníliás cukor vagy 1,5 teáskanál vanília aroma
6 tojás + 2 tojássárga
Egy marék eper
A sütőt 160 fokra előmelegítettem és a gyűrű formát 10 perc alatt felforrósítottam benne. Amíg melegedett, kimértem a hozzávalókat.
A cukor felét egy kis lábosban mély borostyánszínűre karamellizáltam. Sütőkesztyűvel elővettem a formát a sütőből és nagyon óvatosan körbeöntöttem az alján a karamellt, úgy hogy teljesen bevonja. VIGYÁZAT: a cukor nagyon forró, 150 fokos, hozzá ne érjen senki!
Egy lábosban összekevertem a főzőtejszínt a tejjel és addig melegítettem, amíg éppen forrni kezdett. ekkor lehúztam a tűzről és beleolvasztottam, kevertem a maradék cukrot és vaníliás cukrot. A tojásokat egy kis tálban kissé felvertem, de csak annyira, hogy ne legyen habos, aztán apránként kevertem bele a tejes keverékbe. Az így kapott sodót beleöntöttem a gyűrű formába. A formát egy magas oldalú tepsibe helyeztem és köré öntöttem forró vizet úgy, hogy 1 cm magasan álljon a víz. Így tettem be a flant a sütőbe és 35 perc alatt - tűpróbás ellenőrzéssel - készre sütöttem.
A formát egy süteményrácsra helyeztem és fél órát hagytam állni, majd letakartam addig, míg ki nem hűlt. Ekkor késsel óvatosan körbelazítottam a formába és egy tálra borítottam. Eperszemekkel körberaktam és kezdődhetett a csemegézés! :-)))
Boldog Anyák napját még egyszer Anyukám! :-)
Nézzetek át Tücsök Bogárhoz és ámuldozzatok a többi SAD-os finomságon! :-)
Egy lábosban összekevertem a főzőtejszínt a tejjel és addig melegítettem, amíg éppen forrni kezdett. ekkor lehúztam a tűzről és beleolvasztottam, kevertem a maradék cukrot és vaníliás cukrot. A tojásokat egy kis tálban kissé felvertem, de csak annyira, hogy ne legyen habos, aztán apránként kevertem bele a tejes keverékbe. Az így kapott sodót beleöntöttem a gyűrű formába. A formát egy magas oldalú tepsibe helyeztem és köré öntöttem forró vizet úgy, hogy 1 cm magasan álljon a víz. Így tettem be a flant a sütőbe és 35 perc alatt - tűpróbás ellenőrzéssel - készre sütöttem.
A formát egy süteményrácsra helyeztem és fél órát hagytam állni, majd letakartam addig, míg ki nem hűlt. Ekkor késsel óvatosan körbelazítottam a formába és egy tálra borítottam. Eperszemekkel körberaktam és kezdődhetett a csemegézés! :-)))
Boldog Anyák napját még egyszer Anyukám! :-)
Nézzetek át Tücsök Bogárhoz és ámuldozzatok a többi SAD-os finomságon! :-)
21 megjegyzés:
Először is: forgasd helyettem is légyszí a "sütés bibliája" könyvet és ossz meg velünk pár hasonlóan remek süteményt:) Másodszor: gyönyörű ez az édesség! Jól látom, hogy a tésztája valami mennyeien pihe-puha, ízletes finomság, ami nem tolakodóan édes, inkább szolidan páratlan és arra ösztönzi az ember lányát, hogy egyen még ...és még...és még belőle?...:) Irigyellek a könyv és az ízélmény miatt is:)
Nagyon finom ajándékot készítettél anyukádnak:))
Nagyon finom süteményt készítettél anyukádnak ! Nálunk is előre hozott anyáknapja volt az elmúlt hét végén.Guszta nagyon a süteményed , jó puha lehet a tésztája látszik!
Köszönöm mégegyszer a finom meglepetést !
Az utolsó "morzsákat" is én faltam fel, nagyon finom volt!
Bevezethetnénk a minden vasárnapi Anyák napját ?!? Én támogatom !
Puszi: Anyu
Heti Menü: ígérem, még forgatom a könyvet, nem sietek visszaadni olyan nagyon.. :-)
Móni: köszi! :-)
Éva: Köszi neked is! Tényleg puha lett a tésztája és nagyon különleges: valahol a tejbegríz, a puding és az intelligens krémes íze és állaga keveredik benne szerintem.
Még egyszer nagyon szívesen!!
Felőlem bevezethetjük minden vasárnapra az Anyák Napját csak keress köb-ükunokai-fokon-egy harmincadik század béli rokont! (Hogy küldhessem mindig fénypostán az aktuális finomságot... :-))))
Finomságosat készítettél. Elcsábultam. :))))
Nagyon szép lett, eper és karamell tuti jó párosítás:)
Csodás tortát készítettél anyukádnak:) Még sosem ettem ilyet szerintem, habkönnyűnek látszik, ki kell próbálnom:)
ismét csak gyönyörű és annyira de annyira el tudom képzelni, hogy milyen finom lehet! Kár, hogy még így is üres marad a szám:)
Nem csak szép, biztos fincsi is :)
Köszönöm szépen, hogy részt vettél a játékban!
Ez a süti pedig felkerült a sürgősen elkészítendők közé!
Remed desszert!! Nagyon kívánatos ;-)
Petra: örülök, hogy elcsábultál! :-)
Flóra: köszi!
Trollanyu: próbáld ki egyszer!
Emi: azért küldök egy virtuális szeletet! :-))
Tejszínhab: köszi!
TücsökBogár: köszönöm a játékot és remélem ízleni fog ha kipróbálod!
Anazar: köszi Neked is! :-)
Húúúú, ilyet még sosem készítettem. Nagyon guszta!!!
Köszi, ez egy igazi különlegesség volt számomra!
Valami nagyon finomnak néz ki.Hasonló módon sütöm a karamell pudingot.
Akkor azt is ki kell próbálnom! :-)
Hajaj nincs gyűrű alakú sütőformám. Ellenben szeretem NAGYON a karamellt!
Óóó, ez valami mennyei finomság lehet! :P
Köszi!
Megjegyzés küldése