2012. május 3., csütörtök

Karamellflan eperrel Anyák napjára&SAD 5. fordulóra


Mint azt a címben is jeleztem előre, a most hozott édességem elkészítésének két célja is volt: Anyukám az elmúlt hosszú hétvégén volt nálunk, ezért előre megköszöntöttem Anyák napja alkalmából + a Süss! Alkoss! Díszíts! játék 5. fordulójának beadási határideje is közeledett. Ez utóbbi játékra - aminek most Tücsök Bogár a háziasszonya - karamellás finomsággal kellett készülni, amit Anyu (és nem mellesleg én is! :-)) imád, ezért adva volt az ötlet: alkossak valami karamellásat. 
Egy kedves barátnőm adott kölcsön nemrég egy vaskos süteményes könyvet, aminek a címe: "A sütés bibliája". Ebben a könyvben találtam ezt a receptet, ami rögtön megfogott több szempontból is: mert karamellás, mert istenien nézett ki a fotón, mert eperrel tálalták, mert elsőre nem igazán hittem el, hogy a hozzávalókból tényleg összeáll valami és muszáj volt kipróbálnom!
Jelentem, az alábbi recept abszolút rácáfolt a hitetlenkedésemre! :-)) 

Hozzávalók:

Egy gyűrű alakú, 1,5 literes sütőforma

250 ml cukor
500 ml főzőtejszín
250 ml tej
2 vaníliás cukor vagy 1,5 teáskanál vanília aroma
6 tojás + 2 tojássárga
Egy marék eper

A sütőt 160 fokra előmelegítettem és a gyűrű formát 10 perc alatt felforrósítottam benne. Amíg melegedett, kimértem a hozzávalókat.
A cukor felét egy kis lábosban mély borostyánszínűre karamellizáltam. Sütőkesztyűvel elővettem a formát a sütőből és nagyon óvatosan körbeöntöttem az alján a karamellt, úgy hogy teljesen bevonja. VIGYÁZAT: a cukor nagyon forró, 150 fokos, hozzá ne érjen senki!
Egy lábosban összekevertem a főzőtejszínt a tejjel és addig melegítettem, amíg éppen forrni kezdett. ekkor lehúztam a tűzről és beleolvasztottam, kevertem a maradék cukrot és vaníliás cukrot. A tojásokat egy kis tálban kissé felvertem, de csak annyira, hogy ne legyen habos, aztán apránként kevertem bele a tejes keverékbe. Az így kapott sodót beleöntöttem a gyűrű formába. A formát egy magas oldalú tepsibe helyeztem és köré öntöttem forró vizet úgy, hogy 1 cm magasan álljon a víz. Így tettem be a flant a sütőbe és 35 perc alatt - tűpróbás ellenőrzéssel - készre sütöttem.
A formát egy süteményrácsra helyeztem és fél órát hagytam állni, majd letakartam addig, míg ki nem hűlt. Ekkor késsel óvatosan körbelazítottam a formába és egy tálra borítottam. Eperszemekkel körberaktam és kezdődhetett a csemegézés! :-)))

Boldog Anyák napját még egyszer Anyukám! :-)
Nézzetek át Tücsök Bogárhoz és ámuldozzatok a többi SAD-os finomságon! :-)



21 megjegyzés:

heti menük írta...

Először is: forgasd helyettem is légyszí a "sütés bibliája" könyvet és ossz meg velünk pár hasonlóan remek süteményt:) Másodszor: gyönyörű ez az édesség! Jól látom, hogy a tésztája valami mennyeien pihe-puha, ízletes finomság, ami nem tolakodóan édes, inkább szolidan páratlan és arra ösztönzi az ember lányát, hogy egyen még ...és még...és még belőle?...:) Irigyellek a könyv és az ízélmény miatt is:)

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon finom ajándékot készítettél anyukádnak:))

Éva írta...

Nagyon finom süteményt készítettél anyukádnak ! Nálunk is előre hozott anyáknapja volt az elmúlt hét végén.Guszta nagyon a süteményed , jó puha lehet a tésztája látszik!

csaniko56 írta...

Köszönöm mégegyszer a finom meglepetést !
Az utolsó "morzsákat" is én faltam fel, nagyon finom volt!
Bevezethetnénk a minden vasárnapi Anyák napját ?!? Én támogatom !

Puszi: Anyu

teller-cake írta...

Heti Menü: ígérem, még forgatom a könyvet, nem sietek visszaadni olyan nagyon.. :-)
Móni: köszi! :-)
Éva: Köszi neked is! Tényleg puha lett a tésztája és nagyon különleges: valahol a tejbegríz, a puding és az intelligens krémes íze és állaga keveredik benne szerintem.

teller-cake írta...

Még egyszer nagyon szívesen!!
Felőlem bevezethetjük minden vasárnapra az Anyák Napját csak keress köb-ükunokai-fokon-egy harmincadik század béli rokont! (Hogy küldhessem mindig fénypostán az aktuális finomságot... :-))))

Petra írta...

Finomságosat készítettél. Elcsábultam. :))))

Névtelen írta...

Nagyon szép lett, eper és karamell tuti jó párosítás:)

trollanyu írta...

Csodás tortát készítettél anyukádnak:) Még sosem ettem ilyet szerintem, habkönnyűnek látszik, ki kell próbálnom:)

Emi írta...

ismét csak gyönyörű és annyira de annyira el tudom képzelni, hogy milyen finom lehet! Kár, hogy még így is üres marad a szám:)

tejszínhab írta...

Nem csak szép, biztos fincsi is :)

TücsökBogár írta...

Köszönöm szépen, hogy részt vettél a játékban!
Ez a süti pedig felkerült a sürgősen elkészítendők közé!

Anazar írta...

Remed desszert!! Nagyon kívánatos ;-)

teller-cake írta...

Petra: örülök, hogy elcsábultál! :-)
Flóra: köszi!
Trollanyu: próbáld ki egyszer!
Emi: azért küldök egy virtuális szeletet! :-))
Tejszínhab: köszi!
TücsökBogár: köszönöm a játékot és remélem ízleni fog ha kipróbálod!
Anazar: köszi Neked is! :-)

Rekaye blogja írta...

Húúúú, ilyet még sosem készítettem. Nagyon guszta!!!

teller-cake írta...

Köszi, ez egy igazi különlegesség volt számomra!

Luca írta...

Valami nagyon finomnak néz ki.Hasonló módon sütöm a karamell pudingot.

teller-cake írta...

Akkor azt is ki kell próbálnom! :-)

Kósa Márta írta...

Hajaj nincs gyűrű alakú sütőformám. Ellenben szeretem NAGYON a karamellt!

Gabriella írta...

Óóó, ez valami mennyei finomság lehet! :P

teller-cake írta...

Köszi!