2012. szeptember 28., péntek

Szilvás-szőlős máglyarakás


Drága nagymamám recepttárából hozom az egyik kedvencemet, a máglyarakást, ami - számomra - egy igazi őszi hangulatú, ízvilágú desszert/étel. Többféle gyümölccsel készíthető, én most az elmaradhatatlan alma és dió mellé szilvát és szőlőt tettem, hogy fokozzam az őszi varázst. :)

Hozzávalók:
0,5 kg száraz kalács (vagy 8 kifli)
4dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
5 tojásfehérje (lehet több is ha még magasabb habot szeretnénk)
5 kg darált dió
1 evőkanál porcukor
1 kiskanál fahéj
15-20 szem szilva
1 fürtnyi szőlőszem (zöld, kék vegyesen)
3 db alma
Barack-vagy szilvalekvár

A kalácsot kis darabokra tördeltem egy tálban és leöntöttem a tojássárgával és vaníliás cukorral összekevert tejjel. Amíg megszívta magát a kalács, megtisztítottam a gyümölcsöket: a szőlőt megmostam és leszemeztem, a szilvát megmostam és kimagoztam, az almát megpucoltam és szeletekre vágtam. A darált diót elkevertem a porcukorral és fahéjjal.
Egy jénai tálat kivajaztam és az aljára terítettem a tejjel átitatott kalácsot. Meghintetem a diós keverékkel, majd ráfektettem az alma szeleteket. Ismét diós keverék következett majd a szőlőszemek és szilvák. Végül a diós keverék maradéka zárta a rétegezést. 180 fokos sütőbe 20 percre betettem a máglyarakást.
Közben a fehérjéket kemény habbá vertem, hozzákevertem 3 evőkanál lekvárt. Ezt a habot a rakás tetejére simítottam, villával megcifráztam és visszatettem a sütőbe. Addig folytattam a sütést míg a hab teteje szép, aranybarna színt nem kapott (~8perc).

15x28cm-es jénai tálban sütöttem, ami 7 cm magas. Ebből 6 db, felnőttnek való adag kijön ami ebédre, vacsorára is fogyasztható második fogásként. Mi ebédre ettük tejlevessel. :)


11 megjegyzés:

Györgyi írta...

Dee jól néz ki!!! Ez tényleg olyan igazi nagymamás finomság:) Milyen jó, hogy eszedbe jutott, én már teljesen elfeledkeztem erről a finomságról. Ezzel a rengeteg gyümölccsel pedig mennyei lehetett!

Mági írta...

Csak egy könnyű kis levest fogok készíteni hozzá és kész is lesz az ebéd:)
Nagyon Nagymamás finomság és Te nagyon gusztusosan készítetted, mint mindig!
Legyen vidám napod!

heti menük írta...

Igen, igen...terved bevállt: sikerült elvarázsolnod!:)

teller-cake írta...

Köszi lányok!! :) Egy nagy virtuális ölelés Nektek és amennyiben Ti is beillesztitek valamelyik nap a menübe: jó étvágyat kívánok hozzá! :)

Jámborné Budai Mónika írta...

Nem szeretem a máglyarakást,de attól még látom milyen szép lett:))

Unknown írta...

Még sosem sütöttem máglyarakást, de arra sem emlékszem hogy esetleg Anyukám... finom lehet :)

trollanyu írta...

Nagyon jó ez a turbós máglyarakás:) Nagyon szeretem, de a család nem, így sosem készítem, de lehet, hogy őjra kéne próbálnom, hiszen ízlések változnak:)

Kati írta...

Én még sosem ettem máglyarakást, de nagyon tetszik:)

HajniZoli írta...

Gyerekkoromban anyukám mindig fahéjas almával készítette. Milyen rég nem készítettem, pedig mindenki szereti. Így felturbózva pedig isteni lehet és két legyet üthetek egy csapásra:-) finomság és gyümölcs:-)

Hankka írta...

Annyira nagyon jól néz ki! És milyen gazdag gyümölcsben! Nagyon finom lehet! :)

teller-cake írta...

Mindenkit csak buzdítani tudok egy próbára, annyit mindenképpen megér! :)