2012. október 1., hétfő

Otellós krémes


Nagy családi kedvencünk a szőlőfajták közül az otelló, ez ihletett a következő gyümölcsös sütemény megalkotására.

 
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
6 tojás
1,5dkg zselatin
1csomag vaníliás cukor
4dl tej
10+15dkg cukor
1csomag vaníliás pudingpor
10dkg étcsokoládé
1evőkanál étolaj
2 fürt otelló szőlő

A fagyasztott leveles tésztát szobahőmérsékleten kiengedtem és egy nagy lapot (~30x40cm) nyújtottam belőle. A tészta felületét megszúrkáltam és 20 perces pihentetés után 180 fokos sütőben megsütöttem. A kihűlt lapot kettévágtam és az egyik felét egy tálcára helyeztem és karton lapból készített keretet raktam rá. (Ez nagyon megkönnyíti a szép töltést)
A szőlőt megmostam és leszemeztem, a csokoládét az olajjal vízfürdőn felolvasztottam.
A krémhez a zselatint fél dl vízbe áztattam, a tojássárgákat simára kevertem a 15 dkg cukorral, vaníliás cukorral, pudingporral és a tejjel. Lassú tűzön, állandó keverés mellett (könnyen lekap!) sűrű krémet főztem. Azon melegében beleolvasztottam a felpuhított zselatint.
A tojásfehérjéket habbá vertem, majd apránként hozzáadva a maradék 10 dkg cukrot, fényes kemény habot készítettem. Ezt óvatosan belevegyítettem a tejes krémbe és a harmadát az elkészített keret aljába simítottam. Rászórtam a szőlőszemeket és rákentem ugyanannyi krémet. A maradék krémbe tettem 3 evőkanállal az olvasztott csokiból és ezt a sárgakrém tetejére simítottam. Lezártam a másik krémeslapommal a süteményt úgy, hogy a simábbik oldala legyen felül. A maradék csokival csíkokat rajzoltam a sütemény tetejére.
Egy órát hagytam hűlni a süteményt a konyhapulton majd a hűtőszekrényben dermesztettem fél napig. Leszedtem a kartonpapír-keretet, utána fűrészes késsel, óvatos, reszelő mozdulatokkal felvágtam a süteményt.
Tejszínhabot kínáltam mellé a tálaláskor.

14 megjegyzés:

heti menük írta...

Nagyon tetszik!!!! Egyetlen egy problémám van csak vele: miért nem pénteken értesültem erről a gyönyörűségről? Akkor szombatra ezt a fajta krémest készítettem volna el a családnak, a jól megszokott helyett...ugyanis nagyon jól mutat benne a szőlő és az étcsoki is...:)

Petra írta...

Micsoda finomság! Máris mentem. :)))

Mági írta...

Szédületes, fergeteges, tüneményes......VAGY, meg a sütid is:)))

Györgyi írta...

Zseniális ez a sütid is:)) Kérek belőle:)

Kati írta...

A tegnap mi is szedtünk otellót is:) Én is készülök vmi szőlőset sütni, aztán nem tudom lesz -e rá időm. Ez nagyon mutatós:)

Hankka írta...

Nagyon mutatós és nagyon finom sütemény! :) A gyerekek nagy kedvence a szőlő, biztosan szeretnék ebben a formában is! :)

Judóca írta...

Húú nagyon jól néz ki!!! Pont most gondolkoztam mit is csináljak a sok szőlővel és már meg is kaptam a választ:)))

teller-cake írta...

HetiMenü: örülök, hogy tetszett és remélem azért még el tudod készíteni amíg tart a szőlő-szezon!
Petra: köszi! :)
Mági: Te meg tündéri, mint mindig! :)
Janka: küldöm máris fénypostán, nyisd az ablakot!
Kati: kíváncsian várom a Te szőlős finomságodat!
Hankka: csak biztatni tudlak, nálunk rekordgyorsasággal koptak el a szeletek! :)
Judóca: köszi és sok sikert hozzá! :)

Hani írta...

Nagyon jól néz ki ez a süti! Én is szeretem az otello szőlőt:-)!

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon guszta:))

Muskátli Büfé írta...

Látom - az otello szerelem másnál is tarol - csodaszép a krémes és az ötlet plusz!!!

teller-cake írta...

Köszönöm mindenkinek, küldök Nektek egy-egy virtuális szeletet...! :)

Pixie Pie írta...

Igencsak guszta lett!

teller-cake írta...

Köszi Pixie! :)