2012. november 19., hétfő

Mákosguba torta


A család egyik nagy kedvencét hozom ma, a mákosguba tortát. Nem vagyok biztos benne, de talán Zila formában készül ennek a tortának ez eredetije, de én a saját, jól bevált receptemet hozom most.

Hozzávalók:
Piskóta:
3 tojás
12dkg cukor
10dkg liszt
3 evőkanál víz

Mákosguba:
6db száraz kifli
0,5 liter tej
12dkg darált mák
8dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Fél csomag Gála vaníliás pudingpor (lehet főzőssel is, de én így szeretem)
2,5dl tej
1 citrom reszelt héjja
10g zselatin

Díszítés:
2dl tejszín
1 teáskanál habfixáló
1 púpos evőkanálnyi a készre kevert vaníliás Gála pudingból

A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A sárgájákat habosra keverem a vízzel és a cukorral majd adagonként hozzávegyítem a lisztet. Végül belekeverem óvatosan a lisztes keverékbe a kemény tojáshabot. Zsírozott-lisztezett kerek tortaformában (d=24cm) 20 perc alatt 180 fokon készre sütöm.
A zselatint fél dl vízben felpuhítom.
A Gála pudingport kikeverem a negyed liter tejjel, egy púpos evőkanállal félreteszek a díszítéshez.
A fél liter tejet felforralom.
A mákos gubához a kifliket karikára vágom majd egy nagy tálba leöntöm a felforralt tejjel. Óvatosan hozzákeverem a mákkal elkevert porcukrot, vaníliás cukrot és a citromhéjat. A felpuhult zselatint langyosra olvasztom és a Gála pudinggal együtt hozzákeverem a kiflikhez. Ezt a masszát teszem a kisült piskótalapra, ami köré visszahelyeztem a tortakarikát.
Miután kihűlt a gubás keverék, fél napot hagyom a hűtőben dermedni.
A díszítéshez a tejszínt kemény habbá verem a fixálóval majd hozzáadom a félretett, egy evőkanálnyi vaníliás pudingot. Az így kapott lazított tejszínnel díszítem a tortát.


19 megjegyzés:

Györgyi írta...

Jöhetne egy nagy szelet belőle:) Nagyon szeretem:)

Luca írta...

Nagyon jól hangzik, Nálunk a mákosguba mindig jöhet. Ki fogom próbálni.

Judóca írta...

Húú nagyon jól néz ki! és a reciből ítélve biztosan fincsi is!!

Zsuzska írta...

Nahát, micsoda recept!!! A mákosgubát imádom, de tortáról belőle még nem is hallottam!!! Ki fogom próbálni!!!

heti menük írta...

Minden gubatorta jöhet! Én is készítettem már diósat, vaníliásat, cseresznyéset és most így, a karácsonyra készülve, tökéletesen el tudom képzelni a gyönyörűen megterített, finomságoktól roskadozó karácsonyi asztalon gőzölgő mákos gubatortát!:)))

Névtelen írta...

Szeretem a mákos gubát, így tortában is biztos finom lehet, nagyon jól néz ki!

kolozsgabi írta...

Minden MÁKOS jöhet, imádom, nagyon jól néz ki, híztam 2 kg-ot a látványtól!!

teller-cake írta...

Lányok, remélem ha kipróbáljátok úgy fog ízleni, ahogy nekünk szokott! :)

Hankka írta...

A mákos gubát nagyon szeretjük, tortaként még nem készült, de annyira guszta nálad, hogy mindenképpen kipróbálandó! :)

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon tetszik, nekem is van egy saját verzióm ám!!

Gerdi írta...

Nagyon érdekes, és guszta, még nem találkoztam a mákos gubával torta formájában. Annál inkább a gyerekek fogán, ruházatán, mikor azt ettek az oviban:-)

HajniZoli írta...

Az igen! Torta formában egészen különleges!

teller-cake írta...

Csak ismételni tudom magam: remélem mindenkinek ízleni fog, aki kipróbálja! Most megyek megnézni Móni verzióját. :))

Csilla írta...

Egy ideje(erre is) fenem a fogam már. :) Átnéztem már néhány receptet, megjegyzem a Tiéd is. :) Guszta!

Muskátli Büfé írta...

Nagyon szeretem az alapot - így már egy szinttel feljebb lépett! Szuper lett

teller-cake írta...

Örülök, hogy Nektek is tetszik ez az ízvilág! :)

Kati írta...

Na látod, ilyet sem ettem, meg mákos gubát sem soha:) Mennyi minden van amit még ki kell próbálnom:)

kékvirág írta...

hány centis a torta forma???

teller-cake írta...

24 cm átmérőjű!