2013. március 28., csütörtök

Aranygaluska & Oklevél


Olyan régen vágytam már aranygaluskát enni, de valahogy mindig mást készítettem helyette. Most azonban a böjti időszakban végre elkészült mindannyiunk legnagyobb örömére. :) Egy tartalmas leves után fantasztikus kiegészítője az ebédnek.
Aranygaluska készítéskor felszaporodik a tojásfehérje, ezeket én négyesével pici dobozokban le szoktam fagyasztani, hogy aztán később hirtelen előhúzhassam amikor olyan édességet készítek, amihez több tojásfehérje szükséges, pl.: narancsgalett, kókuszos szelet, máglyarakás, pavlova-torta.

Hozzávalók: 

Kelt tészta:
50dkg liszt
4db tojássárgája
2dkg élesztő
4dkg porcukor
3dl langyos tej
10dkg olvasztott vaj vagy margarin
1 marék cukrozott darált dió
Olaj

Vaníliamártás:
1liter tej
4db tojássárgája
8evőkanál cukor
2csomag vaníliás cukor
2evőkanál liszt

A kelt tésztához a cukrozott tejben felfuttattam az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt lágy kelt tésztát gyúrtam. Meleg helyen a duplájára kelesztettem (kb. 45 perc kell hozzá).  Négyfelé osztottam és hosszú rudakat sodortam belőle. A rudakat felszeleteltem kicsi korongokra, akkorákra mint egy nagyobb diószem. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral és az egyik sarkában a papírra egy kis olajat öntöttem. Ebben az olajban megforgattam a felvágott tésztácskák oldalait és így raktam őket szorosan egymás mellé (Nagymamám mindig így olajozta be a galuskák széleit:)).
Sütésre várva
Bőven megszórtam a galuskák tetejét cukrozott darált dióval és 180fokon negyed óra alatt megsütöttem őket.
A vaníliamártáshoz a tojássárgákat, cukrokat, lisztet egy kis tejjel simára kevertem, a tej többi részét  elkezdtem melegíteni. Amikor már jó meleg volt, ráöntöttem a tojássárgás keverékre és állandó keverés mellett  besűrítettem. A forrás pillanatában gyorsan lekapcsoltam.


És végül, de nem utolsó sorban, engedjétek meg, hogy megosszam veletek a következő örömömet: szerdán meghozta a postás a Webcukrász versenyen elért ezüst érmemet és oklevelemet. :))) A helyezést az "Egérfogó tortámmal" nyertem el, amelyről a névre rákattintva olvashattok.:)))


25 megjegyzés:

Kati írta...

Még sosem ettem aranygaluskát, de csodásan néz ki nálad:) Gratula a diplomához:)

Györgyi írta...

Imádom az aranygaluskát:) Most reggelire küldhetnél is egy kicsit!!
Az éremért pedig még egyszer hatalmas gratula, megérdemelted!!!!

heti menük írta...

1. Megint remek ötletet adtál! Még soha, de soha nem készítettem aranygaluskát és anyukám sem örvendeztetett meg minket vele. Hallani hallottam már róla, de hogy kóstoltam-e, abban nem vagyok biztos. Viszont elolvasva a receptet és látva a képeket, nagyon tetszik! Mivel a húsvét valószínűleg a négy fal között fog telni, lesz időm elkészíteni életem első aranygaluskáját:) 2. Még egyszer szívből gratulálok a helyezéshez:)

Zsuzska írta...

Gratula, nagyon megérdemelted! Nagyon szeretem, Anyukám sütött régen aranygaluskát, lehet, hogy meg is fűzöm, hogy süssön, olyan finomat én úgysem tudnék... :-)

tejszínhab írta...

Óóóóó... ezért megéri böjtölni :) Gratulálok az érmedhez is :)

Marka írta...

Hú, én gyerekkoromban rengetegszer ettem, anyukám kedvence volt, így gyakran készítette! Ez nagyon guszta lett, szerintem egy szer én is belevágok!
Az erredményhez még egyszer gratula,ismét megcsodáltam az ezüstérmes tortádat és még mindig csak tátom a számat, olyan gyönyörű, részletgazdag, aprólékos munkát mutat!!!

Borso írta...

Gratulálok! :) Aranygaluskát szeretem, de sose csináltam még, mert picit bonyolultnak gondoltam....

Muskátli Büfé írta...

Anyukám készítette mindig - gyönyörű lett. Nagy-nagy gratula az oklevélhez és főleg a tehetségedhez!!!!!

trollanyu írta...

Pont tegnap láttam valahol, és olyan régen ettem, most még joban megkívántam. A tojásfehérjéket én is mindig lefagyasztom, a család mindig Pavlovát kér, de én már unom:) Az érmedhez és az okleveledhez gratulálok, nagyon megérdemelted:) Szép húsvéti ünnepeket kívánok Neked és a családnak:)

teller-cake írta...

Hát nem is gondoltam volna, hogy túlsúlyban lesznek azok akik még sosem ettek, vagy már régen ettek aranygaluskát! :) Készítsétek csak el nyugodtan, szerintem nem fogtok csalódni. És nem bonyolultabb semmivel mint bármilyen más kelt tésztát összedobni. :)

HajniZoli írta...

Nálunk többször készült aranygaluska, de csak magában ettük. Így vaníliakrémmel sokkal finomabb, az biztos. Legközelebb amikor sütöm, ezzel fogjuk fogyasztani!
A díjadhoz tiszta szívből gratulálok, megérdemled!

Millye írta...

Imádom az aranygaluskát! NAgyon guszta lett a tiéd! :) Az ezüstérmedhez gratulálok! :)

Dina írta...

Szeretjük nagyon! Gratula az éremhez! :))

teller-cake írta...

HajniZoli: érdekes amit írsz, én csak így ismerem, szósszal együtt. :)
Millye: akkor ebben nagyon hasonlítunk! ;-)
Dina: köszi szépen! :)))

marisz57 írta...

Nagyon mutatós lett az aranygaluskád, és biztos finom is!
Képzeld, én ilyet még nem csináltam, de majd egyszer...
A webcukrász díjadhoz mégegyszer gratulálok!

wanna írta...

Gratulálok a sikerhez! Az aranygaluska csodás, igazán kívánatos.
Boldog húsvétot!

Csilla írta...

Szívből gratulálok! Az aranygaluskát imádja az egész család nálunk. :) Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok! :)

teller-cake írta...

Marisz: köszönöm és remélem ízleni fog ha kipróbálod! :)
Wanna: köszönöm és Boldog Húsvétot Nektek is!
Csilla: viszont kívánom és köszi! ;-)

Luca írta...

Gratulálok!
Látom már kell aranygaluskát csinálnom. Elég régen volt nálunk. Az utóbbi időben kuglóf formában szoktam sütni.

Baloghné Kele Judit írta...

Gratulálok!
Ezt a desszertet mi is nagyon szeretjük.
Áldott Húsvétot!:)

Hankka írta...

Gratulálok a helyezéshez, tényleg megérdemelt! :) Szuper az aranygaluskád, annyira kívánatos! :) Kellemes, pihentető ünnepet kívánok Nektek! :)

Gabriella írta...

Gratulálok még egyszer!!

Az aranygaluskát pedig imádom... :P

teller-cake írta...

Köszönöm lányok! :)))

Jámborné Budai Mónika írta...

Gratulálok még egyszer!!

teller-cake írta...

Köszi Móni!!! :)