2014. február 22., szombat

Szapáry-torta, egy újabb klasszikus

 

Úgy vélem a Szapáry-torta is beleillik a Dobos torta alapján készült klasszikusok közé, bár itt csak a piskótalapot használjuk a neves tortaelődtől:

"Az öt vagy hat doboslapból készített tortát kávés vajkrémmel töltjük. A tetejét és oldalát bevonjuk kávékrémmel, oldalát piskótamorzsával panírozzuk. A tortára nyomózsákkal formálunk díszítést kávékrémmel és barackízzel körkörösen." Dunszt Károly, Cukrászati ismeretek 2./1979)

A torta névadója egyébként Szapáry Gyula egykori politikus, a konyhai örömök nagy barátja volt.

Kicsit reformra vettem az elkészítést, így a piskótalapokhoz Graham lisztet és nádcukrot használtam. A főtt, puding alapú kávékrémbe is nádcukor került míg a tetejére díszítésként a saját főzésű sárgabarackdzsemem.

Higgyetek nekem, ez a torta megérdemel egy esélyt a kóstolásra, isteni harmóniában van a kávékrém a barackízzel! Petrámnak készítettem egy előrehozott szülinapi köszöntéshez és egyszerűen imádta ezt a tortát - velünk együtt... :)



Hozzávalók:

Piskóta:
5db tojás
5evőkanál Graham liszt
5 evőkanál nádcukor

Krém:
1 csomag tiramisu ízű pudingpor
12dkg nádcukor
1 csésze erő kávé (0,7dl)
1 teáskanál instant kávé
4 dl tej
20dkg vaj vagy margarin
1 csomag vaníliás cukor

Sárgabarackdzsem

A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot és addig kevertem míg az fel nem olvadt a habban. Ekkor hozzáadtam a tojássárgákat egyenként, majd a lisztet. A lisztet széles fakanállal, lassú, keverő mozdulatokkal vegyítettem a habba úgy, hogy minél kevésbé törjön meg az. Sütőpapírral fedett sütőlemezre 5 kerek lapot kentem ki belőle fél centi vastagon és 170 fokon készre sütöttem őket.

A krémhez a tejből, kávékból, cukorból, pudingporból sűrű krémet főztem, kihűtöttem. A margarint habosra kevertem, hozzáadtam a pudingot és a vaníliás cukrot. Egynemű, habos krémmé kevertem. 

A kész krémmel összetöltöttem az 5 db lapot, bevontam az oldalát is. A tetejére a maradék krémből koncentrikus köröket rajzoltam nyomózsák segítségével. A körök közti hézagot barackdzsemmel töltöttem ki.


25 megjegyzés:

Dina írta...

Azta! Körzővel húztad a vonalakat, mielőtt habzsákot ragadtál, vagy beépített cyberkörző van a kisujjadban? :D Nagyon érdekes a lekvár-kávé kombináció, egészen izgalmas lehet!

Lilla Seffer írta...

Csodaszép, még olvasni is jó, gondolom mennyire finom volt. Nagyon boldog szülinapot előre is a kicsi lánynak :)

Farci írta...

Nagyon jól néz ki! :)

janka kovács írta...

Hú, de nagyon szép lett!!!

marisz57 írta...

Mesés kinézetű, nagyon kívánatos torta! Úgy vélem, nálatok is a családban inkább a hagyományos tortákat szeretitek, a fondantosokkal szemben. Én is imádom, nemcsak Petra. :)

Vicuska írta...

Gyönyörű!!!!

fromJuci írta...

Nagyon szép lett! Nekem jobban bejön, mint a dobos. :) Sok boldogságot Petrának! :)

teller-cake írta...

Dina: nem volt körző...:-DD Először azt gondoltam, hogy előkarcolom a köröket de aztán nekiálltam "lesz ami lesz", és sikerült... :)
Lilla: köszike! :)
Farci: örülök, hogy tetszik!
Janka: izgi, ugye? ;-))
Marisz: jól látod, jobban kedvelem az ilyen tortákat viszont imádom készíteni a cukorbevonatúakat. Ha olyan készül a család számára én a bevonatot sokszor meg sem eszem. :)
Vicuksa. köszönöm!!
ForomJuci: egyet értek, nálam is ez viszi a pálmát! :)

tejszínhab írta...

Nem semmi, megint milyen finomságot hoztál. Mesteri :)

Gerdi írta...

Zsuzsa, én hiszek neked, hogy ez megér egy kóstolást:-) Sőt, többet is. De ha neked nem is hinnék, a szememnek igen: gyönyörű, csábító, és kávés:-)

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon szép:))

Luca írta...

Csodás színe van, gondolom az íze is ilyen lehet

Katalin írta...

Gyönyörű lett! Mikor még csak a kis képet láttam, azt hittem dobostorta :-)

Gabriella konyhája írta...

Annyira szép ez a torta!!! De szívesen megkóstoltam volna... ;)

Zsóka Zsigmond írta...

Régebben kóstoltam és nem tudtam a nevét. Nem baracklevárt hanem málnát használtak hozzá valami ,,isteni" aki szereti a kávés ízt. Végre,hogy rátaláltam, meg fogom sütni! Köszönöm!:)

Hankka írta...

Annyira mutatós, látszik rajta, hogy mennyire finomságos. :) Boldog szülinapot előre is a kis ünnepeltnek! :)

Ildikó írta...

Csodásan szép lett, nagyon jók ezek a körök a tetején! Sok boldogságot az ünnepeltnek!

teller-cake írta...

Tejszínhab: köszike! :-)
Gerdi: örülök, hogy hiszel nekem és, hogy a látszat is ezt sugallja! :)
Mónika: köszönöm!
Luca: jó kávés volt, fincsi!
Katalin: nem jártál messze az igazságtól, a lapok stimmelnek. ;-)
Gabriella: köszönöm!
Zsóka: örülök, hogy segíthettem, málnalekvárral is isteni lehet. Először én is azzal akartam csinálni de aztán inkább ragaszkodtam a cukrászkönyv leírásához.
Hankka: aranyos vagy, most már lezajlottak a köszöntések is. :)
Ildikó: lehetett volna csigavonal alakban is csíkozni, de ezt választottam. :)

Muskátli Büfé írta...

Zsuzsa, nem találok szavakat -annyira gyönyörű ez a torta! Tökéletes a torta krém-tészta aránya :) Boldogságosat mégegyszer :)

Millye írta...

Eszméletlen szép lett! :) Nagyon helyes Petra is :) Boldog szülinapot neki :)

Csigabige írta...

Szeretem a Szapáry tortát, volt olyan, hogy az volt a szülinapi tortám is :) Nagyon szép lett a tiéd is! :)

Okki írta...

Azta, nagyon szép! :) Szívesen megkóstolnám. :)

teller-cake írta...

Muskátlim: köszi mindent, a bókot és a köszöntést! :)
Millye: :))))
Csigabige: de jó, akkor fincsi tortád volt! ;-)
Okki: tégy egy próbát, megéri. :)

Márlexix26 írta...

Gratulálok a recepthez , én is megcsináltam, finom!!

teller-cake írta...

De jó, nagyon örülök! 🙂