2014. november 24., hétfő

Fahéjas almatorta karamellöntettel - blogszülinapra és SAD-ra :-)


A hétvégén úgy döntöttem, több legyet ütök egy csapásra: készítek valamit előre megünnepelve a mai napot - vagyis a 3. blogszülinapomat - és egyben sütök az aktuális, 28. SAD játékra - csábító fahéj - jegyében valami finomságot. :-) Remélem a játék-gazda, Kabóca elégedett lesz ezzel a tortával.

A receptet egyébként a neten kutakodva, egy francia honlapon, itt találtam. A karamellel leöntött süti látványa rögtön cselekvésre késztetett. Némi változásokat engedélyeztem magamnak: csökkentettem a cukor- és növeltem a fahéjmennyiséget, a liszt felét Graham lisztre cseréltem, és a karamell öntetbe is tettem fahéjat...hmmmmm....

Végül a 3. blogszülinapról: bizony, rohamléptekkel halad az idő... Köszönöm, hogy olyan sokan jöttök olvasni, vagy csak bekukkantani a konyhámba! Köszönet a sok megjegyzésért amit kapok, minden egyes vélemény nagyon jól esik, ez ad erőt és lelkesedést, hogy tovább írjam ezt az internetes recept-naplót. Mostanában sajnos kevesebb időm jut a saját - és így mások - bolgjára is, mert az otthon töltött kismama évek, majd a részmunka után már egy ideje teljes állásban visszatértem a mókuskerékbe. De igyekszem tartani az egyensúlyt minden téren, hogy erre, a számomra oly kedves hobbira is jusson idő úgy, hogy az ne a család kárára menjen. :-)

Játék kitalálására most nem maradt időm, energiám, de ígérem, ami késik nem múlik. Van pár jó ötlet a tarsolyomban.... :-))





Hozzávalók:

Tészta:
3 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt (nálam a fele Graham)
15dkg vaj
1 evőkanál fahéj
1 kiskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
4 nagy alma

Karamellszósz:
10dg cukor
5dkg tejszín
3dkg vaj
1 kiskanál fahéj

A tésztához az almákat megpucoltam, hármat kockára vágtam, egyet lapos szeletekre. Egy szögletes tepsit kizsíroztam-kiliszteztem, beleszórtam az almakockákat. Meghintettem őket fahéjjal, vaníliás cukorral.

A tojásokat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam az olvasztott vajat és a fahéjjel, sütőporral elkevert lisztet. Az almakockákra öntöttem, a tetejére pedig az almaszeleteket helyeztem. 180 fokon 25 perc alatt készre sütöttem.

Kiborítottam a tepsiből, hagytam kihűlni.

A karamellszószhoz a cukrot aranysárgára olvasztottam, majd hozzáadtam a vajat, végül a tejszínt. (Vigyázat, nagyon felhabzik!) Egy kiskanál fahéjjal ízesítettem, egyneművé kevertem, hagytam kihűlni. 

Tálalás előtt az almatortát meglocsoltam a kihűlt karamellel.





10 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Boldog blogszülinapot, fantasztikus tortával ünnepeltél ;) Szinte érzem az illatát. Mellesleg igen, a napi mókuskerék rengeteg időt elvesz az embertől... de hát kevés embernek adatik meg, hogy a munkája egyben a hobbija is legyen ;)

Katalin írta...

De finom lehetett! Alma és fahéj már fél siker, karamellel pedig egész :-) nagyon guszta lett!

Éva írta...

Nagyon boldog blogszülinapot kívánok sok szeretettel! Korán reggel ilyen tortát nézni és csupán csak nézni nem igazságos!:-)) Nagyon finom lehet!

Unknown írta...

Remek recept! Alma és karamell, szuper párosítás!
A 68. VKF. fordulója is kiírásra került. A leírást itt találod:
http://brioche.cafeblog.hu/2014/11/17/melengeto-hozzavalok-azaz-a-keso-osz-izei-a-vkf-68-fordulo-kiirasa/
Ha van kedved és időd, várlak téged is a játékra! :))

Okki írta...

Á, ahogy a karamell lefolyik .... nagyon guszta! ;)
Boldog blogszülinapot kívánok és még sok - sok finom receptet és szépséges tortát!! :)

Csigabige írta...

Nagyon boldog blogszületésnapot kívánok! Nagyon jó kis sütemény készítettél, engem elcsábított :)

Luca írta...

Nagyon finomnak néz ki! Sok-sok blogszülinapot kivánok még! :))

Hankka írta...

Zsuzsa, nagyon boldog blogszülinapot kívánok szeretettel, továbbra is leld örömödet a blog írásában! :) A torta istenien néz ki, nagyon finom lehet a karamellszósszal! :)

Millye írta...

Boldog blogszületésnapot! Nagyon finomságosat alkottál :)

teller-cake írta...

Köszönöm mindenkinek a jókívánságokat! <3