Karácsony előtt elhatároztam, hogy szenteste cipóban tálalt hagymalevest fogok készíteni Marka receptje alapján. Étteremben sokszor kértem ilyen levest, ideje volt, hogy magam kápráztassam el vele a családot.
A leves-recept így megvolt, már csak cipó kellett hozzá. Igen sok receptúrát végigböngésztem a neten és egyre csalódottabb voltam , nem jött szembe az igaz. Különleges hozzávalók kellettek meg kenyérsütő, nekem ilyenek nincsenek. Aztán megpillantottam Macsaknyelv zürichi zsemléjét és éreztem, megtaláltam az igazit! :-) És úgy is lett....
Összeállítani igazán nem nagy kaland, a sütés macerásabb kicsit, mert jénai tálban kell sütni, amibe kettő cipó fért bele egyszerre. Két jénaival én négy cipót sütöttem egyszerre.
Isteni finom lett a cipó, de komolyan, nem győztem bezsebelni a dícséreteket! Meg is kellett igérnem, hogy gyakran készítek még ilyet...
...lehet, hogy újévkor cipóban tálalom a lencselevest??... :-)))
Hozzávalók 5 cipóhoz (nálam 3 nagyobb, két kisebb):
2 db jénai tál fedővel
Előtésztához (kovászhoz):
25 dkg fehér kenyérliszt (BL-80)
6 g friss élesztő
1,65 dl víz
Tésztához:
az összes kovász
37,5 dkg fehér kenyérliszt (BL-80)
1,2 dkg só
csipet aszkorbin- vagy citromsav
2,5 dkg puha vaj
2,5 dl víz
1 dkg friss élesztő
olívaolaj a kelesztőtál kikenéséhez
25 dkg fehér kenyérliszt (BL-80)
6 g friss élesztő
1,65 dl víz
Tésztához:
az összes kovász
37,5 dkg fehér kenyérliszt (BL-80)
1,2 dkg só
csipet aszkorbin- vagy citromsav
2,5 dkg puha vaj
2,5 dl víz
1 dkg friss élesztő
olívaolaj a kelesztőtál kikenéséhez
Este a kovász hozzávalóit összedolgoztam, letakartam és a konyhapulton hagytam reggelig.
Másnap a kovászhoz adtam a tészta többi hozzávalóját a langyos vízben feloldott élesztővel és hólygosra dagasztottam. Olivaolajjal kikent kelesztőtálban 20 percig kelesztettem.
Újból átgyúrtam és ismét 20 perc kelesztés következett. Ezután a sütőt előmelegítettem 230 fokra, a tésztát négy részre osztottam és kigömbölyítettem.
A jénai tálakat sütőpapírral kibéleltem, beletettem 2-2 cipót és bevágtam a tetejüket. Megspricceltem vízzel a tészta felületét és a tetőt belülről. Rácsuktam és 15 percig sütöttem.
Mérsékeltem a hőfokot 200 fokra és már tető nélkül még 15 percig folytattam a sütést.
A készre sült cipókat rácsra tettem és vízzel megspricceltem.
A leves tálalásához a cipók tetejét vékonyan levágtam majd félig kibeleztem őket. Hagytam a cipó aljában azért tésztát, hogy legyen mit a levessel kikanalazni.
13 megjegyzés:
Csodaszépek lettek, látszik a fotókon, hogy mennyire finomak! :) Nagyon finom és mutatós lehetett a hagymaleves így tálalva! :)
Ó, hát most nagyon vigyorgok ám! :) :) :) Örülök, hogy nálam találtál rá a tökéletes "tányérra". :D Nagyon szépek lettek a kis cipók, méltán kaptad a dícséreteket.
Egyébként nekem is vannak hagymaleves receptjeim, szerintem az egyik tényleg nagyon finom, esetleg próbáld ki azt is. Itt a linkje:
http://suniskanal.blogspot.hu/2014/06/hagymakremleves-sajtos-piritossal.html
Köszi Hankka, bátran ajánlom kipróbálásra! :-)
Na, akkor majd fokozom még a vigyorgásod - és kipróbálom a Te levesedet is! :-DD Köszönöm!
Zsuzsa,ez nagyon-nagyon!!! "Eb ki a kanalat meg nem eszi" 😃 szuper -köszi
Kedves Zsuzsa! Sikeres, boldog 2015-ös esztendőt kívánok! :)
Köszönöm és viszont kívánom Nektek! :-)
Sikerekben,egészségben gazdag Boldog Újévet kívánok! Sok szép alkotást a 2015-ös évben is!
Boldog Új Évet :) csodás kis cipócskák! :)
Nagyon boldog új évet kívánok Nektek!
Úgy látom a torták után jönni fog a cipócskák iránti szenvedély is :) Drága Zsuzsám, Nagyon Boldog Új Évet kívánok Neked és a családodnak is. Minden álmod váljon valóra :)
Nagyon boldog új évet kívánok! Minden jót az új esztendőben! :)
Rozi: köszönöm és viszont kívánom!
Millye: BUÉK Nektek is! :-)
Gerdi: hasonlóan jókat Neked és a családosnak is!
Janka: bizony,bizony, azóta már újra elkészült. :-)) BUÉK!!!
Okki: köszönöm és viszont ezt kívánom! :-)
Megjegyzés küldése