2014. december 29., hétfő

Zürichi zsemle - cipóban tálalt leveshez


Karácsony előtt elhatároztam, hogy szenteste cipóban tálalt hagymalevest fogok készíteni Marka receptje alapján. Étteremben sokszor kértem ilyen levest, ideje volt, hogy magam kápráztassam el vele a családot.
A leves-recept így megvolt, már csak cipó kellett hozzá. Igen sok receptúrát végigböngésztem a neten és egyre csalódottabb voltam , nem jött szembe az igaz. Különleges hozzávalók kellettek meg kenyérsütő, nekem ilyenek nincsenek. Aztán megpillantottam Macsaknyelv zürichi zsemléjét és éreztem, megtaláltam az igazit! :-) És úgy is lett....
Összeállítani igazán nem nagy kaland, a sütés macerásabb kicsit, mert jénai tálban kell sütni, amibe kettő cipó fért bele egyszerre. Két jénaival én négy cipót sütöttem egyszerre.
Isteni finom lett a cipó, de komolyan, nem győztem bezsebelni a dícséreteket! Meg is kellett igérnem, hogy gyakran készítek még ilyet...
...lehet, hogy újévkor cipóban tálalom a lencselevest??... :-)))

Hozzávalók 5 cipóhoz (nálam 3 nagyobb, két kisebb):

2 db jénai tál fedővel

Előtésztához (kovászhoz): 
25 dkg fehér kenyérliszt (BL-80) 
6 g friss élesztő
1,65 dl víz 

Tésztához: 
az összes kovász
37,5 dkg fehér kenyérliszt (BL-80) 
1,2 dkg só
csipet aszkorbin- vagy citromsav
2,5 dkg puha vaj
2,5 dl víz
1 dkg friss élesztő

olívaolaj a kelesztőtál kikenéséhez

Este a kovász hozzávalóit összedolgoztam, letakartam és a konyhapulton hagytam reggelig.

Másnap a kovászhoz adtam a tészta többi hozzávalóját a langyos vízben feloldott élesztővel és hólygosra dagasztottam. Olivaolajjal kikent kelesztőtálban 20 percig kelesztettem.

Újból átgyúrtam és ismét 20 perc kelesztés következett.  Ezután a sütőt előmelegítettem 230 fokra, a tésztát négy részre osztottam és kigömbölyítettem.

A jénai tálakat sütőpapírral kibéleltem, beletettem 2-2 cipót és bevágtam a tetejüket. Megspricceltem vízzel a tészta felületét és a tetőt belülről. Rácsuktam és 15 percig sütöttem.

Mérsékeltem a hőfokot 200 fokra és már tető nélkül még 15 percig folytattam a sütést. 

A készre sült cipókat rácsra tettem és vízzel megspricceltem.

A leves tálalásához a cipók tetejét vékonyan levágtam majd félig kibeleztem őket. Hagytam a cipó aljában azért tésztát, hogy legyen mit a levessel kikanalazni.


13 megjegyzés:

Hankka írta...

Csodaszépek lettek, látszik a fotókon, hogy mennyire finomak! :) Nagyon finom és mutatós lehetett a hagymaleves így tálalva! :)

Gabi írta...

Ó, hát most nagyon vigyorgok ám! :) :) :) Örülök, hogy nálam találtál rá a tökéletes "tányérra". :D Nagyon szépek lettek a kis cipók, méltán kaptad a dícséreteket.
Egyébként nekem is vannak hagymaleves receptjeim, szerintem az egyik tényleg nagyon finom, esetleg próbáld ki azt is. Itt a linkje:
http://suniskanal.blogspot.hu/2014/06/hagymakremleves-sajtos-piritossal.html

teller-cake írta...

Köszi Hankka, bátran ajánlom kipróbálásra! :-)

teller-cake írta...

Na, akkor majd fokozom még a vigyorgásod - és kipróbálom a Te levesedet is! :-DD Köszönöm!

Muskátli Büfé írta...

Zsuzsa,ez nagyon-nagyon!!! "Eb ki a kanalat meg nem eszi" 😃 szuper -köszi

marisz57 írta...

Kedves Zsuzsa! Sikeres, boldog 2015-ös esztendőt kívánok! :)

teller-cake írta...

Köszönöm és viszont kívánom Nektek! :-)

Rozi írta...

Sikerekben,egészségben gazdag Boldog Újévet kívánok! Sok szép alkotást a 2015-ös évben is!

Millye írta...

Boldog Új Évet :) csodás kis cipócskák! :)

Gerdi írta...

Nagyon boldog új évet kívánok Nektek!

Györgyi írta...

Úgy látom a torták után jönni fog a cipócskák iránti szenvedély is :) Drága Zsuzsám, Nagyon Boldog Új Évet kívánok Neked és a családodnak is. Minden álmod váljon valóra :)

Okki írta...

Nagyon boldog új évet kívánok! Minden jót az új esztendőben! :)

teller-cake írta...

Rozi: köszönöm és viszont kívánom!
Millye: BUÉK Nektek is! :-)
Gerdi: hasonlóan jókat Neked és a családosnak is!
Janka: bizony,bizony, azóta már újra elkészült. :-)) BUÉK!!!
Okki: köszönöm és viszont ezt kívánom! :-)