2012. február 6., hétfő

Mákos lepény cseréptálban sütve


Bibimóni (http://bibimoni.blogspot.com/) blogtársnőmtől nyert könyvemből (Cserepes sütemények) hétvégén sütöttem meg az első süteményt, egy mákos lepényt. Mivel éppen tél derekán vagyunk, azon agyaltam, honnan szerezzek cserépedényeket a sütéshez. Aztán villany gyúlt az agyamban és a Pataki tálam tetejét vetettem be a célra, sikerrel!



Hozzávalók:

1 cseréptál (sütés előtt egy órával vízbe áztatva, majd sütőpapírral kibélelve)
25 dkg cukor
4 tojás
2 dl olaj
0,5 dl tej
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
10 dkg darált mák
Őszi-vagy sárgabarack gerezdek is mehetnek a tetejére, így zamatosabb lesz

A tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd apránként mehetett bele a tej és az olaj. A sütőporral elkevert lisztet kanalanként a keverékhez adtam. Az így elkészült tészta felét a tálba öntöttem, a másik felébe belekevertem a mákot és ez a keverék is mehetett a cserépedénybe. Körtebefőtt került a kezembe a kamrában elsőre, így körte gerezdekkel raktam ki a tészta tetejét. 180 fokon 50 percig tartott a sütés.
A tálaláshoz főztem egy kis vaníliamártást, és ezzel szervíroztam fel a süteményt a családnak. Hamar ki is ürült a cserépedény!






5 megjegyzés:

Kati írta...

De jó, ez nagyon finom lehet, Biztos sok jó recept van még abban a könyvben. Tetszik a Pataki tálad teteje is:)

Jámborné Budai Mónika írta...

Örülök,hogy használod a könyvet! Látom finomat sütöttél:))

Katalin írta...

gyönyörűfincsi:)
és nagyon jók a fotók róla

trollanyu írta...

De szép magas lett, és jaj de szeretem a mákot:) Sajnos cseréptálam itt nincs, nem is láttam még sehol, pedig otthon sokat használtam.

teller-cake írta...

Köszönöm mindenkinek! Egyébként nagyon szeretem a Pataki tálat, sokszor sütök benne. De ez az első édesség ami ezzel készült nálam.