2012. június 26., kedd

Teknősbéka zsemlécskék



Már régóta szemeztem az 1000 díszítési ötlet című könyvemben ezzel a jópofa zsemlével, de most jött csak el a pillanat, hogy neki is álljak elkészíteni. A tésztáját a könyv briós tésztának nevezi, de nekem ez a végeredménnyel nem harmonizált. A briós tészta az én ismereteim szerint édesebb, ez a péksütemény ízében tényleg inkább a zsemlére hasonlít. De briós, vagy zsemle - a lényeg az, hogy nagyon finom és puha lett! És a gyerekek, hogy örültek neki... :-)



Hozzávalók:

50dkg liszt
1dkg só
5dkg cukor
2dkg élesztő
2tojás
1dl tej
25dkg vaj vagy margarin
pár szem mazsola

Minden hozzávalót összemértem egy tálba, az élesztőt sem kellett most külön felfuttatni. Addig kellett gyúrni, míg szépen el nem vált az edény falától. Egy laza, puha, zsíros jellegű tészta lett a végeredmény. Bőven lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát fél centi vastagra. És most bevallom: nincsen semmilyen spéci teknős-kiszúróm, egyszerűen egy virág alakú kiszúróval formáztam a teknős testét úgy, hogy a nyolcból két felesleges virágszirmot levágtam, a maradékokat meg kicsit kézzel széthúzogattam, hogy meglegyen a négy láb, a fej és a farok. Ezután a tészta tetejét késsel berácsoztam és pogácsa szaggatóval kiszaggattam a páncélokat is. Kicsit megvizeztem a "páncélok" alját, így ragasztottam össze a két tésztadarabot. A szemek negyedbe vágott mazsolaszemekből készültek. Negyed órát hagytam pihenni a tésztát a formázás után, majd 200 fokon kb.20 perc alatt készre sütöttem a teknősbékákat.


11 megjegyzés:

Anazar írta...

Bájosak ;-)

Linyah írta...

De jók! :)

teller-cake írta...

Köszi szépen mindkettőtöknek! :-)

Éva írta...

Nagyon ötletesen megoldottad! Elképzelem a gyerkőcök hogy örülhettek neki.Ez valóban a hozzávalók alapján egy pogácsa szerű finom sütemény lehet!

teller-cake írta...

Valóban jó meglátás a pogácsa, valahol az és a zsemle között van ízben. Mindenesetre mi vajjal és lekvárral ettük és még másnap is puha volt (már az a 3 szem, ami megmaradt :-))!

Katalin írta...

ez de király

hogy te minő fantasztikus nő:)))



nekem ezt ki kell próbálni:))

csak nehogy azt higgyék, hogy "kőpogácsa esett békára és laposra ütötte"

Jámborné Budai Mónika írta...

Szuper!!!

teller-cake írta...

Köszi Kati és Móni! Kati, feltétlenül készítsd el Boginak! :-)

Névtelen írta...

De aranyosak! Nagyon ötletes.:)

Angi Angéla írta...

Nagyon ötletesek!

teller-cake írta...

Köszi Flóra és Angéla! :-)