2012. március 23., péntek

Karamellás királylány cupcake - SAD 4. fordulóra


Véget ért a Süss Alkoss Díszíts játék, azaz a SAD negyedik fordulója. A forduló ötletelője és házigazdája Gesztenye volt, aki azt kérte, hogy mindenki, aki részt kíván venni a játékba, süssön egy cupcake-et, vagyis egy "tündéri tortácskát" és díszítse azt ízlése szerint. Nos az én tortácskám nem annyira az én, hanem inkább a nagyobbik lányom ízlését tükrözi. Miután megkérdeztem a véleményét a dologról, miszerint milyen muffint süssünk a válasz gyors volt és határozott: "Hercegnőset!" Így született hát meg a most bemutatásra kerülő tündéri tortácska, amely igazából hercegnős de az alliteráció végett úgy gondoltam, hogy jobb elnevezés lesz a "karamellás királylány cupcake". Veronikám ez ellen nem emelt kifogást... :-)
A tészta egy egyszerű alapmuffin recept, a krém dr.Oetker féle tejkaramellás puding és tejszín segítségével készült, a koronák marcipánból, a haj pedig doboscukor szálakból gyártódott. A koronák mintájához egy Barbie babánk nyakláncát nyomtam a marcipánba majd körbevágtam a mintát.
Fontos: a kellékek: dobos cukor szálak és korona előre elkészíthető, de csak tálalás előtt tegyük fel a krémre, mert hosszas együttállás után a tejszínes krém megolvasztja mind a marcipánt, mind pedig a doboscukrot. És íme a recept:

Tészta:
6dkg puha margarin
10dkg cukor
1 tojás
15dkg liszt
Fél csomag sütőpor
Fél dl tej
4 db tejkaramella

Krém:
20g tejkaramellás dr.Oetker pudingpor
2 dl tej
2 evőkanál cukor
5g zselatin
1 dl tejszín

Díszítés:
Marcipán koronák
Doboscukor szálak 10 dkg cukorból
A karamellás krémből egy kevés kakaóval megszínezve

A tésztához a puha margarint a tojással és cukorral habosra kevertem. Váltakozva hozzáadtam a tejet és a sütőporral elkevert lisztet, végül a kis kockákra vágott tejkaramellát. Ebből nekem 16 db cupcake lett, amiket 180 fokon negyed óra alatt sütöttem ki.
A pudingport a tejjel és cukorral sűrűre főztem majd beleolvasztottam a zselatint. Hagytam kihűlni, majd a tejszínt kemény habbá vertem és a pudingos krémbe vegyítettem. Nyomózsákból halmokat nyomtam a tésztákra az egyik oldalukon meg kialakítottam egy lapos kis kört a fejnek.
Egy kevés karamellás krémbe némi kakaóport vegyítettem, ezzel megrajzoltam az arcokat.
A dobos cukorhoz a kristálycukrot megolvasztottam, kicsit hagytam hűlni, sűrűsödni, majd egy villa segítségével gyors mozdulatokkal szálakat húztam belőle egy merőkanál nyelére.
Tálalás előtt feltettem a koronákat és a "hajakat".
Még finomabbak ezek a tündéri tortácskák ha fogyasztás előtt egy napot állni hagyjuk a hűtőbe, hogy összeálljanak az ízek.

Nézzétek meg a többi résztvevő tündéri tortácskáit is Gesztenyénél!



7 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

De szépek,nagyon aranyosak,kár megenni őket:))

Emi írta...

Csodaszép tündértortácskák! Aranyos kis pofijuk van:) Én nagyon el tudom képzelni, hogy milyen finomak is lehettek:)

Névtelen írta...

Nagyon szépek lettek!

Édes történetek írta...

Nagyon édesek:) és biztos finoak is :)!

trollanyu írta...

Tündériek lettek, a lányaid biztos megcsodálták, aztán örömmel falatozták:)

teller-cake írta...

Köszi mindenkinek, nagyon tetszett a lányoknak és tényleg finom volt! :-)

Anazar írta...

Karamelles cupcake-hez igazán jól passzol az olvasztott cukorhaj!!