2022. szeptember 8., csütörtök

Szilvás-mákos galett


Érik a szilva, most kell sokféle, változatos módon elkészíteni. Már több tepsi pitét sütöttem belőle a Lucullus fűszer segítségével, de erről sajnos fotó nem készült. Most eszembe jutott az egyszerű, de nagyszerű galett recept, amit bemutattam már őszibarack-túrós és fügés-túrósan is.

Úgy látszik, hogy a galett minden gyümölccsel jól működik. :-) Én most egy kis mákot is kevertem a töltelékhez a még jobb ízhatás kedvéért.

Készült még szilvás sütemény, igyekszem azt is hozni. :-)

Hozzávalók:
tészta:
30 dkg liszt 
13 dkg vaj
2 evőkanál nádcukor
1 csipet só
3-4 evőkanál hideg ásványvíz
töltelék:
50 dkg szilva
2 evőkanál cukor (opcionális)
5 dkg darált mák
Pár csipet fahéj
Szélére: víz, cukor

 
A tészta hozzávalóiból a puha vajjal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam. A kész tésztát becsomagoltam és 2 óra hosszára a hűtőbe tettem.
A gyümölcsöt megpucoltam, összevágtam majd elkevertem a cukorral, fahéjjal, mákkal.
A pihent tésztát 3mm vastag körré nyújtottam lisztezett gyúródeszkán. Egy tepsire helyeztem a nagy kört. A tészta közepére halmoztam a gyümölcsöt úgy, hogy 3-4cm perem maradjon szabadon körben. A tészta szélét felhajtottam.
A felhajtott tészta részt vízzel megkentem és megszórtam bőven cukorral.
180 fokon ~fél óra alatt világosra sütöttem.




5 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta lett, finom roppanós lehet a tésztája a szélén. Én galett-et még nem sütöttem, egyszer ki kellene már próbálni. Nagyon finom lehet szilva-mák töltelékkel! 😋

Ani írta...

Én sem sütöttem még galette-tet, de már többször akartam. Nem lehet nehéz és egy kis változatosság. Biztos finom mákkal is. Szilvát még nem kevertem vele.

Gerdi írta...

Nem utasítanék vissza egy szelettel belőle! :-) Azt, hogy a galette minden gyümölccsel működik, elhiszem- még nem sütöttem-, de a szilva minden sütiben jól szerepel. Tapasztalat! :-)

Vanilin írta...

Én se sütöttem még galette-et, de tervben van. :) Nagyon szuper ez a szilvás-mákos! :)

Névtelen írta...

Imádjuk a galettet! Már többféle gyümölccsel sütöttem, de szilvát mákkal még nem próbáltam, de mivel külön-külön szeretjük őket, együtt is biztos jó ízhatást adnak! :) Marisz