2022. február 20., vasárnap

Pisztáciás mangótorta

Szokatlan, de remek ízkombináció lett a végeredménye Petra 12. születésnapi torta-kérésének. Az eredeti óhaj így hangzott: 

"Pisztáciatortát szeretnék mangóval és maracujával, a tetején pedig kis csokival!"

Fantasztikus, gondoltam.... :-D 

Maracuját azonban sehol nem leletem, így maradt a mangó-pisztácia kombináció. Készítettem már pisztáciatortát, de ott főzött krém volt az alap. Nézelődtem a neten kicsit, aztán úgy döntöttem, a saját fejem után megyek.... és milyen jó tettem!

Utólag annyit változtattam, hogy kicsit lágy lett a pisztácia réteg, csak a fele expressz zselét tettem bele, kellett volna az egész. A receptleírásnál már így szerepel.

A torta egy habkönnyű, friss, gyümölcsös élmény, érdemes vele kísérletezni!

Isten éltessen sokáig Petukám! <3

Hozzávalók:

Piskóta:

4db tojás

12dkg cukor

10 dkg liszt

3 dkg aprított pisztácia

2 evőkanál pisztácia krém (készen vehető, mint a mogyorókrém, "Pisti" márka)

Pisztáciakrém:

2 dl tej

2dkg vaníliás pudingpor (kerestem pisztáciásat, de boltban nem találtam, csak a neten)

5 dkg cukor

2 evőkanál pisztáciakrém

2dl tejszín 

1 habfixáló

1 csomag expressz tortazselé

Mangókrém:

1 mangókonzerv

1 púpos evőkanál vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)

25dkg mascarpone

10g zselatin

Tetejére:

1 mangó csíkokra vágva

2 dl tejszín

1 habfixáló

3 kocka étcsokoládé

Néhány szem pisztácia darabolva

A piskótához a fehérjéket kemény habbá vertem. A sárgáját a cukorral, a pisztáciakrémmel és 4 evőkanál vízzel habosra kevertem. Hozzáadtam a liszttel elkevert pisztáciát, majd óvatosan a fehérjehabot. 180 fokon, zsírozott-lisztezett formában ~20 perc alatt készre sütöttem. Amikor kihűlt, két lapot vágtam belőle. Az alsó lap köré tortakarikát tettem.

A pisztáciakrémhez a tejből, cukorból pudingporból, pisztáciakrémből pudingot főztem, kihűtöttem. A tejszínt kemény habbá vertem a fixálókkal, belevegyítettem a kihűlt pudingba. Ez a krém ment az alsó lapra, eloszlattam a lapon a tortakarikában.

A mangós krémhez a konzervből 1 dl levet félretettem, ebbe a zselatin elkevertem. A többi levet a mangó-befőttel leturmixoltam, majd a pudingport hozzáadva sűrűre főztem, kihűtöttem. A mascapronét habosra kevertem. A megduzzadt zselatin fellangyosítottam és a mascarponéhoz kevertem. Hozzávegyítettem a mangós főzetet és a felső lapon eloszlattam a kész krémet a karikában.

Egy éjszakát hagytam a hűtőben dermedni.

Másnap óvatosan leszedtem a tortakarikát és dekoráltam a torta tetejét: csíkokra vágott mangóval, keményre vert tejszínből krémhalmokkal, gőz felett olvasztott csokoládéval, darabolt pisztáciával.






2022. február 13., vasárnap

Málnás-rebarbarás ricotta-torta

Sajttortát készítettem hétvégén sajtkrém helyett ricottából, fagyasztott málnával és rebarbara lekvárral. Fantasztikus lett az összhatás, szívből ajánlom kipróbálni. 

Sajtkrém, vagy ricotta, egyaránt finom lesz tőle a sajttora, nagyon jó lett ennek a textúrája.

A málna édessége és a rebarbara savanykás íze jól kiegészítette egymást ízben, és a színeikben egyaránt. :-)

Hozzávalók:

Alap:

5 dkg zabpehely

5 dkg keksz (vagy csak keksz, nálam most Albert)

2 dkg vaj

Sajtkrém:

25 dkg ricotta

2 db tojás

2 evőkanál cukor

~1 dl tejföl vagy tejszín

Tetejére:

2 kanál rebarbara (vagy más gyümölcs-) lekvár

1 marék fagyos málna egy kis cukorral (vagy más gyümölcs)


Az alaphoz a kekszet apróra morzsoltam, hozzáadtam a zabpelyhet, majd az ujjaim végével elmorzsoltam benne a vajat. Az így kapott morzsát egy 16cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt kerek formába oszlattam el.

A kicsit kiengedett málnát megszórtam némi cukorral és villával összenyomkodtam.

A ricottát, tejfölt, cukrot, egész tojásokat gyorsan egyneművé kevertem. (Nem szabad sokáig, hogy ne legyen tele levegőbuborékkal). A tálat néhányszor az asztallaphoz ütögettem, hogy távozzanak belőle a buborékok. Ráöntöttem a kekszalapra a krémet. A tetejére kanalaztam a málnapürét és a rebarbara lekvárt. Kicsit kócosan elkevergettem.

A kerek formát belehelyeztem egy nagyobb kerek formába, aminek az aljába egy ujjnyi vizet öntöttem. Ez azért fontos, mert így "fő" a sajttorta készre a sütőben a beállított 150 fokon. ~40 perc alatt készre sütöttem.

Meg kell várni, hogy kihűljön teljesen és akkor kiemelni a formából sütőpapírral együtt.




2022. február 6., vasárnap

Habos ribizlilepény

A legelső receptes-könyvemből (A sütés iskolája) van ez a recept, amit anyuéktól kaptam egyszer karácsonyra, amikor elkezdett érdekelni a sütés. Elég sok receptet sütöttem már ebből a könyvből, például a barackos forgót. Ezt a ribizliset is már többször elkészítettem, csak a blogra nem került még fel. De most igen! :-) 

Igazából a vasárnap délután mellett a fagyasztó-ürítés volt a cél, egy nagy zacskó ribizli sok helyet foglalt el. Kellemest a hasznossal... :-)

Az eredeti receptben mogyorós a tészta, én mindig dióval készítem. A cukor-mennyiségből is is visszavettem szokás szerint. 

Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg vaj vagy margarin

20 dkg cukor

2 egész tojás

3 db tojássárga

Csipet só

40 dkg liszt

1 csomag sütőpor

5 dkg étkezési keményítő, nálam egy vaníliás pudingpor

1,5 dl tej

10 dkg darált dió, vagy mogyoró

Töltelék és teteje:

90 dkg ribizli

3 tojásfehérje

10 dkg cukor

A lágy margarint, cukrot tojásokat habosra kevertem. Kanalanként alacsony fokozaton adtam hozzá a szárazanyagokat és a tejet. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral, ebbe simítottam a tésztát.

A ribizli felét a tésztába nyomkodtam, a másik felét lazán a tetejére szórtam. 180 fokon szűk fél órát sütöttem. Ekkor a fehérjéket habbá vertem, belekevertem a cukrot és fényes habbá kevertem. Ezzel megkentem a tészta tetejét.

A habbal 150 fokra visszavéve a hőfokot még 10 percig sütöttem.



 



2022. január 30., vasárnap

Károlyi kalács

Vagy húsz éve ragasztottam be ezt a receptet a kis füzetembe, valahonnan fénymásoltam, de már egészen elfeledkeztem róla. Amikor a lányok kicsik voltak, sokszor elkésztettem, de már régen nem jutott eszembe. 

Egy finom kelt csigáról van szó, ami ragacsos és édes a ráöntött tejszíntől. Eredetileg jóval több cukorral volt a recept, de csökkentettem rajta. 

Egy tartalmas leves után remek választás! Én gulyás leves után tálaltam.


Hozzávalók:

50 dkg liszt

4 tojássárga

2 dkg élesztő

4 dkg porcukor

1 csipet só

3 dl langyos tej

10 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

1 marék vagdalt dió

1 marék csokoládé darab vagy csepp

1 evőkanál holland kakaópor

Áztatott mazsola

15 dkg vaj 10 dkg porcukorral kikeverve

Öntet:

2 dl tejszín 10 dkg porcukorral és egy vaníliás cukorral kikeverve


A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát kell gyúrni a felfuttatott élesztővel, duplájára keleszteni.

Ujjnyi vastagra kell nyújtani a megkelt tésztát, megkenni a vajas cukorral és megszórni a mazsolával, csokival, dióval, kakaóporral. Feltekerni és csigákra szeletelni.

A csigákat vajjal kikent tepsibe kell helyezni, mehetnek egymás mellé.  A locsoló tejszín felével meglocsolni a csigákat. ~180 fokon negyed óra sütés után ráönteni a maradék tejszínt és készre sütni.






2022. január 7., péntek

Óra torta "Múlik az idő" játékra

Ani nemrég játékot hirdetett a blogján - Múlik az idő! - témakörben. Kötetlen volt az receptválasztás, annyi azonban kikötés volt, hogy szerepeljen valami a képen, ami jelzi az idő múlását.

Lehetett régi bejegyzéssel is nevezni a játékra és nekem rögtön a kakukkos óra tortám jutott eszembe, ami torta létére maga mutatja az idő múlását.

Sajnos annyira múlik az idő, hogy én elszámoltam magam és lekéstem a játék végéről... :-(

Január 6. éjfél volt a határidő, de azért megosztom még gyorsan ezt a már eltervezett bejegyzést.




2021. december 26., vasárnap

Profiterol torony - Boldog Karácsonyt!

Kicsit megkésve, de annál meghittebb, boldog és békés Karácsonyt kívánok mindenkinek!

Köszönöm a kedves kívánságokat, de csak most tudok reagálni, eddig minden figyelmet a családnak szenteltem. :-)

Az idei családi vacsora desszertje egy 2016-os recept ismétlése volt, ami Veronikámnak jutott eszébe idén és kérte, hogy újra készítsem el. Ez a profiterol torony

A készítés menete megegyezik a már megosztott recepttel, csak annyin változtattam, hogy kicsi zöld festéket tettem a tésztába, hogy karácsonyfás legyen a hangulata. De ez sajnos nem nagyon látszott a fánkok külsején, a belsején jobban - arról viszont nem készült fotó. 

Fázisfotókat viszont kattintottam, íme:

Békés Karácsonyt mindenkinek! :-)




2021. december 12., vasárnap

Eszterházy torta

Még 2015-ben osztottam meg ennek a tortának a receptjét, amit azóta is sokszor és nagy sikerrel készítek. Most Veronikám 14. szülinapjára készült még októberben. 

Szeretem ezt a díszítési technikát: bevonom a tortát olvasztott fehér csokoládéval, majd gyorsan - mielőtt megkötne - olvasztott étcsokoládéval csíkozom meg egy erre a célra tekert papírtölcsérből. Aztán gyorsan késheggyel, vagy hústűvel belehúzok két irányba a csíkokba, ez adja a különleges mintát.

A zöld lapok a szélén színes ostyalapok, olyasmi mint amire képeket nyomtatnak a cukrászdákban. De ez ízesített - almás - Bécsből kaptunk egy csomagot ajándékba. Nemrég fedeztem fel, hogy mennyire feldobja a tortát, ha a szélére tördelek belőle. :-)

Az Eszterházy torta mindig telitatlálat, akár Karácsonyra is elkészülhet - esetleg az étcsokoládéból lehetne stilizált fenyőfákat, vagy hópelyheket rajzolni rá. :-)




Zabpehelycsók karácsonyi díszként - Katalin játékára

Olyan régen volt meghirdetve blogjáték, ezért nagyon örültem Katalin kihívásának. Ehető karácsonyfadíszeket kell a játékára - Mi lógjon a fenyőfán? -  kreálni Luca napjáig. 

Egy kekszfélére gondoltam a játékra, ami könnyű és így elbírják a fenyőágak. Egy nagyon régi, dr. Oetker-es könyvemben találtam rá a zabpehelycsókra, amin eddig még sosem akadt meg a szemem. Milyen kár!!

Egy könnyű, nagyon ropogós kekszről van szó, ami nagyon eteti magát. A férjem teljesen el volt ájulva tőle ,hogy milyen finom, ez meglehetősen jól esett...

Vékony cérnára fűztem a kekszeket és némi ehető aranyspray segítéségével még ünnepibbé varázsoltam.

Megkockáztatom, ez lett a legfinomabb zabkekszem idáig! <3

Hozzávalók:

7,5 dkg vaj

12,5 dkg zabpehely

7,5 dkg cukor

1 tojás

Keserű mandula aroma

5 dkg liszt

1 kiskanál sütőpor

A vajat felolvasztottam, belekevertem a zabpelyhet és enyhén megpirítottam. Hozzáadtam egy evőkanállal a cukorból, karamellizáltam rövid ideig. Hagytam kihűlni.

A tojást robotgéppel krémesre, habosra kevertem, majd ment bele a maradék cukor és 5 csepp mandula aroma. Alacsony fokozaton hozzáadtam a liszttel elvegyített sütőport. 

A keverékhez egy spatula segítségével vegyítettem hozzá az előkészített zabpelyhet. Ebből raktam diónyi nagyságú halmokat egy sütőpapírral fedett lemezre. 180 fokon ~12 perc alatt világos barnára sütöttem.

Megmondom őszintén, amikor kész lett a tészta és kiosztottam a lemezre, nem volt nagy bizalmam a sikerhez - amolyan semmilyen nem volt... - de a végeredmény mindent felülmúlt. :-)




2021. október 26., kedd

Klasszikus gyümölcstorta csokihabbal


Gyermekkoromban a nagymamám leggyakrabban fatörzs tortát készített, anyukám pedig a klasszikus gyümölcstortát. (a mai recepten kívül ez a mákos-szőlős változat is hasonló)

A fatörzsben azért szerettem segíteni, mert vicces volt a törzs egyenletlenségeit formázni és gombákat készíteni rá.

A gyümölcstortában pedig azért szorgoskodtam, mert az évszaknak megfelelő gyümölccsel díszíthettük ki. A pudingot már hamar magam is megfőzhettem rá, télen befőttel is díszítettük. Mindig került hozzá szifonban készített tejszínhab is. 

Most a férjem szülinapjára készült ez a retro édesség, aki nagyon szereti a gyümölcsös tortákat. :-)

Hozzávalók:

Tészta:

4 db tojás

10dkg margarin

18dkg cukor

20dkg liszt

1 kiskanál sütőpor

citromhéj

Puding:

2,5 dl tej

2dkg málnás puding

1 evőkanál cukor

Díszítéshez:

Fél csomag színtelen tortazseléporból főzött zselé

Málna (opcionális)

Csokihab:

1,5dl tej

1dkg csokis pudingpor

2dkg cukor

3dkg étcsokoládé

1,5dl tejszín 1 habfixálóval habbá verve

A piskótához az egész tojást a cukorral, puha margarinnal habosra kevertem, citromhéjat adtam hozzá, majd a lisztet. Zsírozott-lisztezett (jól ki kell kenni a recéket!!) gyümölcstortaformában 180 fokon ~25 perc alatt készre sütöttem.

A málnapudingot készre főztem és még melegen a piskótára kentem. A csokipudingport a tejjel, cukorral összefőztem, majd beleolvasztottam az étcsokit - ezt hagytam kihűlni.

A tortára kent pudingot kiraktam gyümölccsel majd bevontam színtelen zselével.

A csokihabhoz a tejszínt kemény habbá vertem, majd hozzákevertem óvatosan a keményre vert tejszínhabot. Ezzel díszítettem a torta szélét.




2021. október 17., vasárnap

Fügés-csokis zabkeksz

Még mindig füge... :-)


Már az utolsó másodkötésből érett fügéket is leszüreteltük a darazsak elől. A belseje pirosabb, édesebb, mint az első kötésből származó gyümölcsöknél. Én mindkettőt egyformán szeretem. 


A keksz alapjául a Veronika kekszemet vettem, csak aszalványok helyett fügeszelet került a tetejére és a tésztába került két evőkanál saját fügedzsem is. 





Hozzávalók:
10dkg liszt
10dkg cukor
14dkg zabpehely
1/2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál fahéj
12dkg margarin
1tojás
2 evőkanál fügedzsem (opcionális)
1csomag vaníliás cukor
8 szem füge
1 marék csokicsepp                                                               

A tojást a cukorral, dzsemmel és puha margarinnal habosra kevertem. A lisztet összekevertem a sütőporral, zabpehellyel és a cukorral. Hozzáadtam a fahéjat és a vaníliás cukrot. A száraz hozzávalókat kanalanként, alacsony fokozaton adtam a tojásos keverékhez.  Legvégül a csokicsepp ment bele. Ragacsos, kanállal formázható tésztát kaptam.

Sütőpapírral borított lemezre kanállal dió nagyságú golyókat formáztam a tésztából. A tésztagolyókra rányomkodtam a fügeszeleteket. 180 fokos sütőben ~15 perc alatt készre sütöttem őket.