2012. február 20., hétfő

Vakondtúrás torta


Tegnap kisebbik lányom, Petra is betöltött egy komoly életkort, a másodikat! :-) Születésnapján egy kisvakondos tortával leptem meg, de ez csak egy kisebb torta volt amivel szűk körben ünnepeltünk, majd jövő héten lesz a nagy családi banzáj. Akkor sütök neki egy nagyobb tortát is - hogy jusson bőven mindenkinek. Hogy az milyen lesz-egyenlőre még elég képlékeny, ugyanis a következőkben foglalta össze Petrám a tortával kapcsolatos kívánságait: Legyen narancsos, csokis, Anna és Petis és nyalókás! Nesze neked Anya, megint van min törni a fejed... :-)
A vakondtúrás torta ötlete már régen tetszett és nálunk mellélőni vele eleve nem lehetett, mindkét lány rajong a kisvakondért. Megnéztem a neten a technika végett pár művet, aztán nekiálltam a saját kútfő alapján. Nagyon finom lett és Petrának is nagyon tetszett! A tetején lévő, házi fondant figurát szét is játszották - titokba mindig beleharapva valahol... Nem is maradt meg a végére csak egy kis fekete tömb. :-) Na de hát ezért készült! 
Isten éltessen még egyszer Petukám!!!

A recept:
(A hozzávalókat meg is lehet duplázni, hogy normál méretű, 20 szeletes torta készüljön)
2 tojásból kakaós piskótalap
6 g zselatin
125g tehéntúró
0,5dl natúr joghurt
125g mascarpone
2 tojássárga
80g porcukor
2 dl tejszín
1 tasak habfixáló
A "földmorzsák" ragasztásához és színezéséhez: 1-1 evőkanál  holland kakaópor, porcukor, margarin és víz

A mascarponét a tojássárgával és a porcukorral habosra kevertem. Botmixerrel hozzádolgoztam a túrót és a joghurtot. A zselatint szűk fél deci hideg vízbe beáztattam, majd miután felvette a vizet - megmelegítettem. Hozzáadtam óvatosan keverve pár kanál túrókrémet, majd a túrókrém egészébe vegyítettem a zselatinos oldatot.  A tejszínt kemény habbá vertem a fixálóval és ezt a habot óvatosan hozzávegyítettem a krémhez. Kibéleltem fóliával egy 18 cm átmérőjű, 7 cm magas tálat és ebbe öntöttem a túrós masszát. A tetejére - ami aztán az alja lett - méretre vágott piskótalapot vágtam. A hűtőbe vártam egy jó fél napot, hogy megdermedjen a krém. Ezután egy tálra borítottam, levettem róla a formázó tálat és a maradék piskótával díszítettem a következőképpen:
A piskótát összemorzsoltam kis darabokra. A kakaóport elkevertem a porcukorral és a vízzel és addig melegítettem míg forrni nem kezdett. Ekkor levettem a tűzről és beleolvasztottam a margarint. Ezzel a sűrű, kakaós mázzal locsoltam meg az összemorzsolt piskótát. A máz egyrészről segített a morzsákat a krémhez ragasztani, másrészt márványosra színezte a morzsákat az élethűbb, földes hatásért. A meglocsolt morzsákkal körbenyomkodtam a tortát, közepébe ültettem a figurát és zöldre színezett vajkrémmel fűszálakat nyomtam a vakondtúrás oldalára.



17 megjegyzés:

Éva írta...

A kis Petrának üzenem : Istenke éltessen nagyon sokáig nőjjön nagyra, puszilom! Nagyon ötletes tortát csináltál, ennek az én kis unokám is örülne biztosan. Finom lehetett az íze is.Nagyon aranyos a kis vakond is. Ügyes vagy. Eddig még csak marcipánt itthoni konyhai módszerrel festettem/aroma, szörp/ fekete színt mivel érted el?

Linyah írta...

Nálam is készült vakondtúrásos torta, nekem csak ilyen kis nyomi vakondot sikerült összehozni :), de a Tiéd nagyon jó! :)

teller-cake írta...

Köszönöm a köszöntést és a dicséretet!
Nem olyan régen kértem meg a sógoromat, hogy hozzon nekem Pestről a desszertmestertől (neten is lehet rendelni tőlük: www.desszertmester.hu) egy fekete ételfestéket - ezzel színeztem a vakondot. De több mint 10 éven át (kb.azóta tortázok) megvoltam fekete festék nélkül, eddig sötét holland kakaóporral színeztem a feketének szánt dolgokat olyan sötétre, amilyenre csak tudtam. Szerintem azzal is szépen meglehet oldani.

teller-cake írta...

Köszi szépen, megyek, megkeresem a te vakondtúrásodat is! :-)

Roza írta...

Isten éltesse az ünnepeltet!:))
A torta nagyon aranyos lett:))

Marcsi írta...

Gratulálunk a mi pici unokánknak. A tortát megkóstóltuk,és nem csak szép, de finom is.Büszkék vagyunk a menyünkre.

teller-cake írta...

Köszönöm a nevében is! :-)

teller-cake írta...

Köszi szépen! Az imént porszívózták be uzsonnára a lányok az utolsó földszemcséket is... :-)

Jámborné Budai Mónika írta...

isten éltesse a kislányt sokáig a torta nagyon szép!!!

Névtelen írta...

Boldog szülinapot a kislánynak! A torta gyönyörű lett. :))

csaniko56 írta...

Kedveskéim !
Megtekintettem a vakondtúrás tortát, nagyon jól néz ki ! Ügyi vagy!. Arra már nem számithatok, hogy hétvégéig marad belőle, ezért még időben szólok: Apádnak mint fő-vakondűzőnek júniusban jó lesz egy ilyen tortácska.
Puszi: Anyu

teller-cake írta...

Köszi Flóra, Móni és Anyu! Anyu, ebből a tortából már tényleg nem kaphatsz, de a júniusit feljegyeztem a naptáramba...:-))))

Kati írta...

Isten éltesse a nagylányt:) Nagyon aranyos a tortával együtt:)

Édes történetek írta...

Nagyon aranyos a torta is és a lánykád is :)!

teller-cake írta...

Köszi lányok!!

Millye írta...

Épp vakondtúrás tortát keresek és mit találok? Kösziiiiiii :)

teller-cake írta...

Használd egészséggel! :-))