2024. február 18., vasárnap

Fürst Pückler torta áfonyával


Petrám a holnapi szülinapjára áfonyás tortát kért a hétvégére. Nem akartam receptet keresgetni, eszembe jutott a Segítsüti egyik fordulójára sütött Fürst Pückler torta, ami jól szerepelt a jótékonysági akción és itthon is. Az eredeti recept is Petrának készült, mennyit nőtt azóta....

Kár, hogy vége a Segítsütinek, nagyon jó kis kezdeményezés volt.

Az eredeti recept epres, ezt most én egyszerűen áfonyára cseréltem.

Annyit változtattam még, hogy belülre csak kakaós piskóta került.

A díszítésből most elmaradtak a marcipángolyók, viszont étcsokival megöntöztem az oldalát.

Nagyon finom lett, szívből ajánlom így is. :-)


Isten éltessen sokáig Petukám! <3

Hozzávalók:

Piskóta:

6 tojás

6 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor

Epres krém:
30dkg áfonya (fagyasztott kiolvasztva)
Fél citrom leve
10dkg porcukor
1dkg zselatin
5dl tejszínhab

Bevonat:
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1 csomag vaníliás cukor
Áfonya némi gyümölcszselével leöntve


A piskótához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. Hozzáadtam a cukrot majd kis idő múlva a sárgáját. A lisztet és a kakóport óvatos mozdulatokkal hozzávegytettem. Sütőpapírral fedett lemezre a harmadából kikentem három kört. 180 fokos sütőben készre sütöttem a lapokat.
A krémhez az áfonyát felengedtem (fagyos volt), felnegyedeltem, hozzáadtam a porcukrot és a citromot, fél óráig állni hagytam.
A zselatint 1 dl vízbe beáztattam.
A megduzzadt zselatint felolvasztottam és lassan az áfonyakrémhez kevertem. A tejszínt kemény habbá vertem, ezt is az áfonyakrémhez vegyítettem. Ezzel töltöttem meg a készre sült lapokat.
Hűtőszekrényben fél napig pihentettem a betöltött tortát.
A díszítéshez a tejszínt habbá vertem a fixálóval és bevontam vele a tortát.
Gőz felett olvasztott étcsokival és  gyümölcs-szselébe mártott áfonyával dekoráltam.





2024. február 4., vasárnap

Almakompót

Nem is tudom, hogy készítettem-e valaha almakompótot... De nagymamám és anyukám biztosan, erre jól emlékszem. Az almáink romlásnak indultak a kamrában, ezért készült már mostanában almáspite, almás krémes és most almakompót.

Igazán gyorsan összedobható finomság, nem is tudom, hogy eddig miért nem jutott eszembe...

Érdekes volt kint az időjárás a fotózáskor, sütött a nap, csicseregtek a madarak, tavaszias hangulat volt február elején.

Hozzávalók:

1 kg alma
10 dkg cukor
1 liter víz
Fél citrom leve
1 db fahéjrúd
6-8 szegfűszeg

Az almát meghámoztam és feldaraboltam. Beletettem egy lábosba, löntöttem a citromlével és cukorral, mellétettem a fűszereket és felöntöttem a vízzel. Fedő alatt 15 perc alatt puhára főztem, majd hagytam kihűlni.
Sajnos pont elfogyott az egész szegfűszeg, így őrölt került bele, de ez az ízen nem változtat.





2024. január 28., vasárnap

Almás krémes

Mostanában valahogy ráálltam a krémes süteményekre hétvégén, mert mindkét lányom nagyon szereti őket. Veronika nagyon lelkesen falta ezt is, pedig az almás pitéhez hozzá sem nyúl... :-D

Ez egy régi, talán Kiskegyedből való recept, még tizenévesen ragasztottam be a könyvecskémben, amikor elkezdtem gyűjteni a recepteket. Régen anyuval többször megsütöttük, eztán valahogy elfelejtkeztem róla.


Hozzávalók:
Tészta:
6 tojás
13 dkg cukor
3 evőkanál víz
15 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
1 kiskanál sütőpor
1 kg alma
Krém:
0,5 liter tej
2 csomag vaníliás pudingpor
18 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor
25 dkg vaj vagy margarin
Tetejére:
1 tábla étcsokoládé

30x40-es tepsi alját kibéleltem alufóliával. A fóliára rászeleteltem a meghámozott almát. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját a cukorral és vízzel habosra kevertem, ebbe vegyítettem a sütőporral kevert lisztet. A fele tésztát az almára simítottam, a másik felébe belekevertem a kakaóport, ezt a sárga tésztára kentem. 180 fokon készre sütöttem. (Tűpróba!)
A krémhez a pudingporokat elkevertem a cukrokkal és a tejjel és sűrű krémmé főztem. (Elvileg porcukor kellene a zsiradékhoz, de én mindig kristálycukrot főzök bele a pudingba.) Kihűtöttem. A vajat habosra kevertem, ebbe vegyítettem a főtt krémet és a sütemény almás felére kentem. Hűtőben dermesztettem kicsit.
Az étcsokoládét gőz felett kis olajjal megolvasztottam és a krémre kentem.

Sajnos erre a sütire is igaz, másnap, összeérve az igazi! :-)





2024. január 18., csütörtök

Részeg szelet


Az Ízörzők honlapon találtam ezt a receptet, amit hétvégére sütöttem a családnak. Krémes süteményt szerettem volna és ez nagyon is megfelelt a terveknek. :-)

Jó nagy adag sütemény - ezt már sejtettem a 6 tojásos piskótából - a 30x40 cm-es nagy tepsiben sütöttem meg. Nagyon jók lettek az arányok, ez látszik a képeken is.

A recept jól követhető, ide kattintva elérhető.

Az elnevezés oka az egy kanál bor a tésztában.

Egy dolgon változtattam csak, a tésztába való 1 evőkanál boron. Nem akartam ezért megnyitni egy üveg bort, ezért egy evőkanál meggylikőrrel helyettesítettem. Nincs mivel összehasonlítanom, de nagyon finom lett. :-D

Tényleg nagyon finom, szívből ajánlom!





2023. december 31., vasárnap

Szilveszteri malac-muffin - BUÉK :-)

Veronikám szilveszteri bulijába kellett muffinokat sütnöm. Az óévbúcsúztatónak megfelelően malacka fejeket formáztunk rá Petrámmal. Másfél adagot kevertünk be a jól bevált receptből, így a buliba és itthonra is jutott a süteményből.

  • A recepten nem variáltunk, a kedvenc csokoládés muffin alapreceptemet kevertem ki. 
  • Csokoládédarabkák és aszalvány helyett egy üveg, magozott meggybefőtt került a tésztába.
  • A tetejére díszítésnek némi csokikrémet kevertünk ki.
  • A malacfejeket házifondantból formáztuk.
  • A színes cukordara a konfettiesőt helyettesíti.

Áldott, boldog, egészségben gazdag új évet kívánok mindenkinek! 



2023. december 30., szombat

Mákos-meggyes virágkalács

Idén karácsony előtt valahogy nem jutott sem idő, sem kedv a bejgli sütéshez, ezért mást eszeltem ki. Már régen tetszettek a virágkalácsok, szerettem volna egy ilyet kipróbálni. Hosszas nézelődés után le is tettem a voksomat "csakapuffin" receptje mellett. 

  • A belinkelt mákos kalács recepten az alábbiakat változtattam:
  • Friss élesztő helyett 1 csomag instant élesztőt használtam sikerrel.
  • A porélesztő miatt én hagytam fél óra kelesztési időt, erre az eredeti recept szerint nem volt szükség.
  • A mák mellé ~10 dkg kiolvasztott, magozott meggyet is használtam. A magozáskor keletkezett meggylével is meglocsoltam a darált mákot az olvasztott vaj mellett.

A végeredmény - zajos siker. :-)

Nem mondom, hogy mostantól sohasem sütök bejglit, de ez a recept sokkal egyszerűbb, gyorsabb, jóval kevesebb vesződéssel jár és ugyanolyan finom. Emellett dekoratívabb is.

Egy baj volt csak vele... férjem megjegyezte: "Remélem kireped ez is! ?Mert csak úgy a jó." 

Jelentem, nem tette....de így is elfogyott. :-DDD



2023. december 23., szombat

Karácsonyi tejfölös linzer - Advent 4.

 


Advent 4. vasárnapjára és egyben Szentestére készülődve ismételtem a nemrég felfedezett tejfölös linzert más formákban. 

A múltkor rénszarvas fejeket formáztam belőle, most karácsonyi motívumokat próbáltam kiszúrni a tetőnek szánt linzerlapokból: szív, csillag és a francia-kártya egyik színe most fenyőfa akar lenni.... :-D

A szív kiszúrósat málnadzsemmel töltöttem (köszönöm Anyukám! <3)

A csillag alakú tölteléke barackdzsem volt (saját)

A fácska alakút zöldre színezett fügedzsemmel töltöttem meg (saját)

Ezekkel kívánok áldott, békés karácsonyi ünnepeket mindenkinek! <3




2023. december 17., vasárnap

Pepperkake, azaz norvég karácsonyi keksz újra - Advent 3.


Végre én is elkezdtem ma a karácsonyi készületeket fizikailag is, nemcsak lélekben. Egy 10 éve kipróbált norvég fűszeres kekszet ismételtem Trollanyu konyhájából. Sajnos az ő blogja már törlésre került, így oda nem tudok hivatkozni. Sajnálom is nagyon, sok-sok érdekes receptet és technikát tanultam tőle, amikor még naponta olvashattam.

Ez a keksz mindig jobban ízlett nekem, mint a mézeskalács receptem, pedig az is finom! Fűszeres és nagyon jó érződik a vaj benne, igazi karácsonyi ízbomba. :-)

A receptet itt találjátok.

A dekorálást Petrámmal végeztük. :-D Áldott készülődést mindenkinek!



2023. december 10., vasárnap

Áfonyás-mascarponés torta - advent 2. vasárnap

Advent második vasárnapjára egy gyümölcsös tortát hozok sok bogyós gyümölccsel. Egy tavaly augusztusi torta - vaníliás mascarponés torta gyümölccsel - ismétlése volt sok-sok áfonyával és kevés málnával megbolondítva.

Karácsonyra is elkészülhet akár fagyasztott gyümölcsökkel is, vagy naranccsal is el tudom képzelni.

Áldott készülődést mindenkinek!



2023. december 3., vasárnap

Rénszarvas linzer advent 1. vasárnap


Egy jópofa linzerrel készültem az első adventi vasárnapra. Maga a forma sok helyen fellelhető az interneten, itt nem tudok forrást jelölni. A tészta receptje viszont Annuskám oldalról való, ott találtam ezt a remek tejfölös linzertésztát

A kivitelezést a saját fantáziámra bíztam: linzerlapok, fűszeres almadzsem, némi étcsokoládé és egy nagyon kevés vajkrém. 

Tipp 1: Az ötletet adó képen karamellel volt töltve a linzer, ez is egy lehetőség, én anyukám almadzsemje mellett döntöttem.

Tipp 2: Vajkrém-pöttyökkel készítettem a szemeket, orrot, de az orr esetleg készülhet piros francia drazséból is!

Szerintem jópofa lett, próbáljátok ki bátran!

Áldott 1. adventi vasárnapot mindenkinek!

Hozzávalók
Tészta:
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
Csipet só
Fél teáskanál sütőpor
1 dkg vaníliás cukor
15 dkg vaj
5 dkg tejföl
1 tojássárga
Reszelt citromhéj
Töltelék:
Fűszeres almadzsem (opcionális)
Díszítés:
3 dkg étcsokoládé
Kevés olaj
Egy evőkanál vaj
Egy evőkanál porcukor
Némi piros ételfesték 

A linzerhez a puha vajjal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam. A kissé lágy - nem kell megijedni tőle - tésztát becsomagolva 1 óra hosszára a hűtőbe tettem.

A pihent tésztát lisztezett deszkán~2 mm vastagra nyújtottam, nagyobb korongokat szaggattam belőle. Minden második korong szélén egy kisebb kört szaggattam ki. Tiszta sütőlemezen 180 fokon ~12 perc alatt világosra sütöttem.

A kihűlt lapokat betöltöttem dzsemmel. Az étcsokoládét kevés olajjal gőz felett megolvasztottam, papírtölcsérbe töltöttem és ezzel rajzoltam meg az agancsokat.

Egy evőkanál lágy avjat egy evőkanál porcukorral kiskanállal addig kevergettem, amíg a cukor elolvadt. Ezt szintén papírtölcsére töltve kialakítottam a szemeket. Kis csokipettyel készre dekoráltam.

A maradék vajkrémet pirosra színeztem és szintén papírtölcsérből kialakítottam az orrot.