2012. december 17., hétfő

Birsalmás pitetorta


A ma hozott pite sztorija a következő: kaptunk 4 szem birsalmát, hogy tegyük fel őket a cserépkályhánkra és majd milyen jó illat lesz. Hát nem lett, legalább is mi nem éreztünk semmit. De mit is kezdhetnénk akkor a maradék 3 almával? Birsalmát még sosem ettem csak birsalmasajt formájában, de azt sem én készítettem. Legyen hát belőle pite! És lett is, olyan finom, hogy azonnali ismétlést kívánt!
Ha lett volna több birsalmám, valószínűleg ekkor is vegyesen tettem volna süteménybe valami másik almával, lévén a birsalmának igen karakteres az íze. Nekünk így pont jók voltak az arányok, egy igencsak kellemes aromájú, ám igen gyorsan fogyó (!!!) pitetorta lett a végeredmény... :-)))

Hozzávalók:
Tészta:
30dkg liszt
17dkg margarin vagy vaj
1 csipet só
1 evőkanál porcukor
4 evőkanál víz

Töltelék:
3db birsalma
1 teáskanálnyi vaj
1 evőkanál nádcukor
1 kiskanál fahéj

4db rétesalma
1 evőkanál vaníliás pudingpor
2 evőkanál nádcukor
Fél citrom leve
1 tojássárgája a lekenéshez

A tésztához a lisztet a sóval, cukorral és a puha margarinnal könnyedén összegyúrtam és annyi vizet adtam hozzá, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjak. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb részre osztottam. A nagyobb tésztából akkora kört nyújtottam, hogy a 28cm átmérőjű piteformámat kibélelhessem vele. A maradék tésztát körben levágtam, félretettem a díszítéshez. A kisebb tésztát megpróbáltam pont akkorára nyújtani amekkora a formám átmérője. Középről kivágtam egy alma-formát, a maradék tésztából pedig leveleket szaggattam a torta szélére. (Ez persze el is maradhat)
A birsalmákat megmostam, megpucoltam, kockára vágtam. Teflonos edényben a vajat felhevítettem, rádobtam az almakockákat és 10 perc alatt puhára pároltam a gyümölcsöt. Hozzákevertem a cukrot és a fahéjat.
Sütésre várva
A rétesalmákat megmostam, megpucoltam, lereszeltem. Hozzákevertem a cukrot, a pudingport és a citromlevet. A reszelt almához kevertem a párolt birsalmát és az így kapott tölteléket eloszlattam a tésztával kibélelt piteformában. Befedtem a kinyújtott tésztával, tojássárgájával lekentem és felragasztottam a szélére a leveleket, amelyeket szintén megkentem tojással.
180 fokon 40 perc alatt készre sütöttem.
Sajnos itt is igaz, hogy másnapra puhul igazán össze a tészta a töltelékkel, de ki tud addig várni?? Nekünk mindössze egy szelet élte túl a készítés napját. :)

Az egyik ismétlés karácsonyi köntösben :)

13 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Szépségesek a piték! Birsalmából kiváló pálinka készíthető (persze nem 4 darabból)!

tejszínhab írta...

Megkóstolnám, nagyon különleges lehet! :)

Györgyi írta...

Nagyon csinosak a piték!! Jó ötlet keverni az almákat, mert tényleg elég tömény magában a birs.Van türelmed díszítgetni, az biztos:)

Luca írta...

Nagyon klasszul néz ki. Szeretem a birsalmát és a pitét is.

heti menük írta...

Mindkét verzió nagyon mutatós és finom is lehet! Szegény birsalma! Egy méltatlanul keveset használt gyümölcs! Én szinte kizárólag befőtt formájában szoktam fogyasztani, de ettem már birsalmasajtot is, ami nagyon ízlett! Örülök, hogy még egy felhasználási javaslatot találtam nálad (a birsalmák nevében is köszönöm:)...)

Anazar írta...

Még szép, hogy fogyó volt, én is nyújtom a tányért!!

teller-cake írta...

Muskátli Büfé: pálinka sem lehet rossz belőle....egy szelet pitével! :-D
Tejszínhab: köszi, próbáld ki egyszer! :)
Janka: igazad van, szerintem csak birssel nem lett volna jó!
Luca: akkor ez igazán Neked való! :)
Heti Menü: erre nem is gondoltam, de igazad van: Hajrá Birsalma! :)
Anazar: én pedig nyújtom Feléd a virtuális szeletet...;-)

Gerdi írta...

De szépek! Birsrajongó vagyok, így én is gondoskodnék a gyors fogyásról:-)
Szóval megpároltad előre a birsalmát. Én is sütöttem hasonlót az ősszel, de nyersen tettem bele mindkét féle almát. A birs kemény maradt. Megint tanultam, köszönöm!

Jámborné Budai Mónika írta...

Gyönyörűek a piték:))

Hankka írta...

Nagyon jól néz ki mindkettő, tényleg karakteres íze van a birsalmának, de a "sima" almával együtt finom lehet a tölteléke! :) Anno gyerekkoromban nálunk is gyakran csücsült birsalma a cserépkályha tetején, és tényleg jó illat volt! :)

HajniZoli írta...

Jó illata is van a birsalmának! A belőle készült lekvár, befőtt is nagyon finom.
Szép pitéket sütöttél, nagyon megennék egy szeletkét belőle:-)

teller-cake írta...

Gerdi: remélem legközelebb ezzel a módszerrel puha lesz az összes alma! :)
Mónika. köszi! :))
Hankka: akkor vagy az almával, vagy a kályhánkkal van a gond....vagy sokáig kell ott állnia, hogy illata legyen?
HajniZoli: köszi, küldöm a virtuális szeletkét....;-)

Millye írta...

Írtam már, hogy a nagylányom kedvence az almás pite? :) Nagyon guszta és mutatós lett!